Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pilotprojektet: Apelsiner förvandlas till el i Sevilla

Motorvägen var oframkomlig efter lastbilskrocken.
Överblivna apelsiner i Sevilla kommer att förvandlas till el.
Foto: RICKARD KILSTRÖM
Apelsinträden i staden Sevilla lämnar 5,7 miljoner kilo frukt på backen under vintern. En huvudvärk för stadens städare.
Foto: YLWA YNGVESSON

Apelsinträden i Sevilla är en fröjd under våren – och en börda under vintern. 

Nu har ett nytt projekt lanserats för att förvandla stadens överblivna apelsiner till grön el enligt The Guardian.

– Det här projektet hjälper oss att nå våra mål om att minska utsläppen, bli självförsörjande på energi och den cirkulära ekonomin, säger Juan Espadas Cejas, Sevillas borgmästare under en presskonferans. 

De 48 000 apelsinträd som sträcker sig längs gatorna i spanska staden Sevilla, resulterar i 5,7 miljoner kilo överbliven frukt på backen under vintern. 

Nu lanserar Sevillas kommunala vattenbolag Emasesa ett pilotprojekt som kommer att ta till vara på metanet från 35 ton apelsiner, och skapa energi till en av stadens vattenreningsanläggningar. Enligt uppgifter från The Guardian

– Apelsinernas juice är fruktos som består av mycket korta kolkedjor, och energiprestandan hos dessa kolkedjor under jäsningsprocessen är mycket hög, säger Benigno López, chef för Emasesas miljöavdelning till The Guardian. 

Investeringen väntas kosta runt 250 000 euro, vilket motsvarar 2,5 miljoner svenska kronor. 

– Apelsinerna är ett problem för staden och vi kommer att producera mervärde av avfallet, säger Benigno López till The Guardian.

Hög potential

Apelsinerna har hög potential att producera el till mer en bara vattenreningsverken, enligt teamet bakom projektet. 

De menar att 1 000 kg apelsiner kommer att kunna generera 50 kilowattimmar el, vilket är tillräckligt för att förse fem hushåll med elektricitet. Används alla överblivna apelsiner kan det täcka elförsörjningen hos 73 000 spanska hushåll. 

Det är en vinst för både klimatet och ekonomin, enligt Sevillas borgmästare.


Paul Tilly bor i dag i Spanien sedan lite mer än två år tillbaka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.