Piloternas svar till SAS efter förhandlingen: Ja

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Johan Nilsson / Scanpix

KÖPENHAMN. I natt kan ett genombrott i förhandlingarna ha kommit.
Pilotfacken ska ha sagt ja till SAS sparkrav.
I dag avgörs framtiden för tusentals anställda och tiotusentals resenärer.

Sent i natt kom beskedet som kan innebära räddningen för SAS.
"Strax efter midnatt överlämnade pilotföreningarna ett bud till SAS som tillmötesgår SAS på alla de områden som efterfrågats, och som gör att förhandlingarna ska kunna avslutas på ett framgångsrikt sätt", sade Jens Lippestad, ord­förande för de norska SAS-piloterna och pilotföreningarnas förhandlingsledare, till TT.
Beskedet kom efter många timmars tuffa förhandlingar mellan SAS-ledning och de åtta fackförbund som representerar företagets flygande personal.
- Jag tolkar det som om man har gått med på SAS ursprungliga krav. Men det räcker inte för att sparpaketet ska gå igenom, kabinfacken återstår, säger flygexperten Richard Björnelid.
- Färdigt är det inte, men det är en god bit på vägen.
När Expressen når Sören Skog från svenska pilotföreningen vill han inte kommentera budet.
Även från SAS sida lägger man locket på:
- Vi är i en förhandling med åtta fackföreningar. Det är oerhört viktigt att vi får de här avtalen på plats. När vi har något som är klart och påskrivet går vi ut och kommenterar det, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

"Kräver tid"

Unionen, som organiserar den svenska kabinpersonalen med Niklas Hjort i spetsen, känner inte till förslaget.
- Det är komplicerade frågor. Det här kräver tid. Vi har haft en otroligt kort tidsfrist. Vi gör vad vi kan för att bli klara, säger Jennie Zetterström, pressekreterare på Unionen, klockan halv tre i natt då förhandlingarna ännu inte var avslutade.
Enligt norska Dagens Näringsliv kommer ett extra styrelsemöte hållas i dag klockan 12. Då ska företaget presentera resultatet av förhandlingarna - och lämna besked om sparpaketet kan klubbas igenom.

Lönevillkor knäckfråga

Mycket lite har läckt ut från de tuffa förhandlingarna på Kastrup, men på bilder som togs i går kväll syns hur facket räknar på företagets överlevnad och ställer upp frågorna på en whiteboardtavla.
Knäckfrågorna handlar om de anställdas löner, pensioner och semestervillkor.
- Det finns inga marginaler att justera ramarna eftersom SAS har krav på sig för att få lån. Men vi har kunnat justera innehållet, säger Svein Duvsete, från det norska facket Parat.
Kommer era medlemmar att bli besvikna?
- De kommer också att bli besvikna om vi inte kommer fram till en ­lösning. Inget blir som förr, säger Jan Levi Skogvang, också han från Parat.

Kan mista lånegaranti

I natt kom uppgifter om framsteg även i förhandlingarna mellan kabinfacken och SAS-ledning.
Men enligt uppgifter till danska Politiken sätter sig de svenska kabinanställda på tvären när det kommer till frågan om lönesänkningar. Man fruktar att det skulle få en stor effekt på svensk arbetsmarknad i stort, enligt tidningen.
Om inte SAS klubbar igenom sparpaketet i dag går de miste om de ekonomiska garantierna från bankerna och de skandinaviska regeringarna. Då står en konkurs inför dörren.

Det handlar förhandlingarna om

I måndags presenterade SAS vd Rickard Gustafson ett omfattande sparpaket. Om de anställda inte går med på kraven går företaget i konkurs, var beskedet. Här är några av de krav som SAS vill få igenom:
SÄNKTA LÖNER
De anställdas löner sänks med mellan 15-17 procent.
LÄNGRE ARBETSTID
Arbetsveckan förlängs från 42 till maximalt 47,5 timmar.
FÖRSÄMRADE PENSIONSVILLKOR
Anställda med förmånspensioner får en premiepension. Förtids- och deltidspension försvinner, enligt Dagens Näringsliv.
FÖRSÄMRADE SEMESTERREGLER
Detaljerna okända.
Uppgifterna kommer från SAS sparpaket och gäller för både kabin­personal och piloter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.