De tre norrmännen hade änglavakt: "Det är en enorm tur att de lever", säger Martin Ingfeldt till VG. Foto: Lifeguard 001/Sjöfartsverket
De tre norrmännen hade änglavakt: "Det är en enorm tur att de lever", säger Martin Ingfeldt till VG. Foto: Lifeguard 001/Sjöfartsverket

Piloterna överlevde
dramatiska kraschen

Publicerad

Det var tre norrmän som skadades i flygkraschen i Västerås i fredags, en instruktör och två elever.

De hade änglavakt under det dramatiska haveriet.

– Vi är otroligt tacksamma att det har gått så bra som det har gjort, säger Martin Ingfeldt som sitter i flygskolans styrelse.

Flygplanet kraschade utanför Västerås vid 19.30-tiden på fredagen. Planet landade vid Ängsö naturreservat. Det var stor förödelse efter haveriet – själva planet är totalförstört. Ändå klarade sig besättningen undan med lindriga skador.

De tre som satt i planet, som ska vara av typen Diamond DA42 Twin Star, var två 25-åringar och deras instruktör, en 53-åring. Samtliga är norrmän. Två av dem vårdas nu på Västmanlands läns sjukhus i Västerås, och den tredje i Uppsala.

Och deras skador är alltså, trots den dramatiska olyckan, lindriga.

– De mår efter omständigheterna väl. De är skadade, men mår väl. Vi har träffat dem, säger Martin Ingfeldt som sitter i flygskolans styrelse.

Tornet tappade kontakten

Det var tornet på Västerås flygplats som först larmade Sjö- och flygräddningen då de på fredagskvällen tappade kontakten med det mindre planet. Räddningshelikoptern Lifeguard 001 skickades dit tillsammans med en svävare från Sjöräddningssällskapet. Samtidigt ryckte Västerås räddningstjänst ut på marken.

Martin Ingfeldt som sitter i flygskolan Airways Flygutbildnings styrelse vill inte uttala sig om varför olyckan skedde.

– Orsaken kan jag omöjligt spekulera i. Det får haverikommissionens utredning visa, säger han.

"Mår efter omständigheterna väl"

Han har träffat de tre skadade under helgen.

– De mår efter omständigheterna väl. De är skadade, men mår väl. Vi har träffat dem, säger Martin Ingfeldt och fortsätter:

– Vi är otroligt tacksamma att det har gått så bra som det har gjort.

Per Videhult, läkare vid Västmanlands sjukhus i Västerås, säger till norska VG att den norska besättningen haft en "enorm tur".

– Den ena har fått ett benbrott, den andra har brutit något revben. Det är en enorm tur att de lever. Bortsett från att de är mörbultade, så är de i god form och vid medvetande, säger han till VG.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag