Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Piloten Yared hade flugit 8 000 timmar

Den etiopisk-kenyanske Yared Mulugeta Gatechew var förstepiloten ombord på flyg Ethipian Airlines flight ET 302. 

Han var en erfaren och prickfri pilot, med över 8 000 flygtimmar i bagaget. 

Tillsammans med 157 andra personer dog han när flygplanet störtade i Etiopien. 

08:38 på söndagsmorgonen, lokal tid, lyfte flight ET 302 från Addis Abeba mot Nairobi. Men bara några minuter efter start larmade piloten Yared Gatechew att han hade tekniska problem med planet, och bad om att få återvända till flygplatsen. 

Sex minuter senare förlorade flygplatstornet kontakten med planet, som störtade ner mot marken. 

Piloten: ”Utmärkt flyghistorik”

Orsaken bakom flygkraschen är ännu okänd och ska utredas. Enligt Ethiopian Airlines var flygplanet nytt och piloten Yared Gatechew var en erfaren pilot. 

Gatechew hade jobbat på flygbolaget sedan november 2017 och hade enligt flygbolaget ”en utmärkt flyghistorik” inom företaget. Under sin karriär hann han samla på sig över 8 000 flygtimmar.

Piloten Yared Gatechew var en erfaren pilot med en prickfri flyghistorik, enligt flygbolaget. Foto: Katende Hassan / Facebook

– Det är ett splitternytt flygplan utan tekniska fel som flögs av en senior pilot och vad vi kan se finns ingen orsak (bakom kraschen) i nuläget, säger flygbolagets chef Tewolde GebreMariam till The Guardian

Nunna, norsk hjälparbetare och professor

Offren i flygkraschen kom från ett trettiotal länder. På passagerarlistan fanns bland annat 32 kenyanska medborgare, 18 personer från Kanada, 8 från Kina, 8 från USA, 4 från Sverige och 5 från Tyskland. 

Bland de kenyanska offren fanns nunnan Florence Wwangari Yongi, som var på väg hem till Nakuru i Kenya från ett 1,5 års lång missionsuppdrag i Kongo när planet kraschade, skriver Daily Nation i Kenya. Hennes familj har i lokala medier uttryckt sin sorg över förlusten. 

– Jag visste inte ens att det varit en flygkrasch. Det var min dotter som såg det på nyheterna och berättade det för mig, säger hennes man Peter till den lokala sajten Pulse. Tillsammans med parets 11-åriga dotter Gloria väntade han oroligt på flygplatsen innan beskedet kom om att alla ombord planet hade dött. 

Ombord på planet fanns även den norska Röda Korset-anställda Karolin Aadland, 28. Organisationen har på Twitter uttryckt sina kondoleanser till Aadlands familj. 

https://twitter.com/rodekorsnorge/status/1104833547012136961

Totalt dog 18 kanadensiska medborgare i kraschen. En av dem var professorn Pius Adesanmi från Carleton University i Ottawa. Adesanmi 

”Pius Adesanmi var en prominent figur inom afrikansk och postkolonial forskning och hans plötsliga bortgång är en tragedi”, skriver dekanen Benoit-Antoine Bacon i ett pressmeddelande från universitetet. Han skriver vidare: 

”Våra tankar och böner finns hos hans familj och alla som kände och älskade honom, och alla andra som lider av en förlust efter den tragiska olyckan i Etiopien.”

 

Den kanadensiske professorn Pius Adesanmi dog i flygkraschen. Foto: Carleton University

Flera FN-anställda var på väg till konferens

Bland offren fanns ett tjugotal personer som är kopplade till totalt fem olika FN-organ. Flera av dessa var på väg till en konferens i Kenya. Tyska Anne-Katrin Feigl jobbade på FN:s migrationsorganisation IOM och var på väg till ett träningsprogram i Narirobi för att vidareutbilda sig när flygplanet kraschade. 

Catherine Northing, operativ chef på IOM i Sudan där Feigl arbetade, skriver i ett pressmeddelande att personalen i landet är i chock över vad som inträffat. 

”Personalen är i chocktillstånd. En kollega sa i dag ”hon spred alltid så mycket glädje till oss”. Hennes tragiska bortgång har lämnat ett stort hål inom oss och vi kommer alla sakna henne otroligt mycket.”

Fyra svenska medborgare befann sig också på planet. Bland dessa fanns den 45-årige vd:n Jonathan Seex, 30-åriga Josefin Ekermann, en 50-årig kvinna som jobbade på Sida och en 55-årig fyrbarnspappa från Stockholm.

 

Här är nationaliteterna hos offren

Kenya: 32

Kanada: 18

Etiopien: 9

Kina: 8

Italien: 8

USA: 8

Frankrike: 7

Storbritannien: 7

Egypten: 6

Tyskland: 5

Indien: 4

Slovakien: 4

Österrike: 3

Ryssland: 3

Sverige: 4

Israel: 2

Marocko: 2

Polen: 2

Spanien: 2

Belgien: 1

Djibouti: 1

Indonesien: 1

Irland: 1

Moçambique: 1

Norge: 1

Rwanda: 1

Saudiarabien: 1

Sudan: 1

Somalia: 1

Serbien: 1

Togo: 1

Uganda: 1

Yemen: 1

Nepal: 1

Nigeria: 1

FN-utfärdat pass: 1

 

Källa: Ethiopian Airlines, CNN