Användningen av antidepressiva mediciner, lugnande och sömnmedel ökar - främst bland unga. Utvecklingen oroar regeringens narkotikasamordnare Björn Fries.
Användningen av antidepressiva mediciner, lugnande och sömnmedel ökar - främst bland unga. Utvecklingen oroar regeringens narkotikasamordnare Björn Fries.

Pillervåg hotar hälsan hos unga

Publicerad
Uppdaterad
Det förskrivs uppenbart mer antidepressiva och liknande mediciner än vad som är medicinskt motiverat, tycker socialminister Lars Engqvist.
Regeringens narkotikasamordnare Björn Fries är oroad, och enligt Nina Rehnqvist, överdirektör vid Socialstyrelsen, kan patientsäkerheten i vissa fall vara hotad.
Försäljningen av lugnande och antidepressiva mediciner samt sömnmedel ökade enligt Apotekets statistik med 25 procent mellan 1997 och 2001, som är det senaste året med kompletta uppgifter. Då såldes över 365 miljoner dygnsdoser av de här medicinerna, tillräckligt för att fler än en miljon människor varje dag, året om, ska kunna äta medicinerna. Samtidigt ökar förskrivningen kraftigt till tonåringar och yngre. - Det är uppenbart att det förskrivs mer än vad som rimligtvis kan bedömas som medicinskt motiverat, säger socialminister Lars Engqvist. Risk för andra droger Engqvist tycker att man måste göra klart för läkarna att man bara ska skriva ut dessa läkemedel när det är uppenbart att patienten är sjuk, när det är en faktisk depression. I dag skrivs de dessutom ut för sådant som lätt nedstämdhet, ätstörningar, panikattacker, fobier, och social isolering. Bland poliser och vårdare av läkemedelsmissbrukare varnar man för att den slentrianmässiga förskrivningen för vardagliga problem riskerar att fostra unga till ett drogbeteende. - Det tror jag är det allvarligaste, att vi på lång sikt vänjer oss vid att hantera känslomässiga frågor med mediciner i stället för att ta itu med dem, säger regeringens narkotikasamordnare Björn Fries. - Det kan ju i sin tur öppna ett intresse för droger i andra sammanhang. Är man van vid att ta en tablett för att döva något är det lätt att man får en mer tillåtande attityd till att stoppa i sig andra preparat, säger han. Patiensäkerhet hotad Det stora läckaget från den legala till den illegala drogmarknaden är allvarligt, enligt socialminister Engqvist. Men han ser också medicineringen som ett socialt problem. - Den mycket kraftiga stegringen av förskrivningen av antidepressiva medel har skett i en tid när vi också har haft växande sociala problem: Arbetslösheten ökade under 90-talet, människor fick växande problem med sin ekonomi och svårigheter med att få familjen att hålla ihop. Socialstyrelsen är den myndighet som har tillsynsansvaret för läkarkårens medicinförskrivning. - Är det så att polisen ser en fara för att folk hamnar i missbruk kan patientsäkerheten vara hotad. Då måste vi göra en tillsynsinsats, säger överdirektör Nina Rehnqvist. Men förskrivningen av de antidepressiva medel som inte är narkotikaklassade är svår att kontrollera för Socialstyrelsen. - Den bristen har vi påpekat i många sammanhang, och det utreds ju också om vi ska ha tillgång till ett läkemedelsregister. Då skulle man kunna ha en mycket bättre bevakning av det här, säger Rehnqvist.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag