Angela Sandell, 43, hade problem med soleksem innan hon började äta kosttillskott med betakaroten.
Angela Sandell, 43, hade problem med soleksem innan hon började äta kosttillskott med betakaroten.

Piller skyddar mot cancer

Publicerad
Uppdaterad
Solen har äntligen kommit. Men även den ökade risken för hudcancer.
Fast nu kan farorna minskas med hjälp av ett piller.
Det är extra viktigt att även skydda sig inifrån, säger Bertil Dahlgren, legitimerad läkare.
Ack så skönt med sol – men även farligt. Att smörja in sig med solskyddsfaktor är inte alltid nog. Nu lanseras ett piller som kan ge extra skydd. Det innehåller flera ämnen som sägs skydda mot solens farliga strålar. – Det kan vara klokt att skydda sig med en extra tablett som innehåller antioxidanter och speciellt betakaroten. Det är extra viktigt för dem som har känslig hy, säger Bertil Dahlgren. Kosttillskott som innehåller bland annat betakaroten, som skyddar hudens och kroppens celler, har funnits i många år. Nu lanseras de för sin skyddande effekt mot solens farliga strålar. Maxosol är ett exempel.

Kombineras med krämer

– Eftersom ozonlagret tunnats ut är det extra viktigt att tänka på alla möjligheter att skydda sig. Kosttillskott som Maxosol ger ett skydd men ska användas i kombination med vanliga solskyddskrämer, säger Bertil Dahlgren. Förenklat kan man säga att antioxidanter i huden förbrukas när den utsätts för uv-strålning och att pillret fyller på kroppens depåer så att huden får en fortsatt bra motståndskraft mot uv-strålarna.

Soleksemen försvann

Angela Sandell, 43, från Trelleborg har ätit kosttillskottet i flera år och hon är nöjd. – Jag hade problem med soleksem innan och det har försvunnit, säger hon. Inom läkarkåren råder dock olika meningar om pillrens skyddande effekter. – Jag tror inte att man ska tro för mycket på det. Det bästa är fortfarande att inte sola och inte bränna sig, säger Agneta Troilius, hudläkare på Malmö universitetssjukhus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag