Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Piken till reportern efter frågan om Sanna Marin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Finlands statsminister Sanna Marin befinner sig i Nya Zeeland där hon träffar landets premiärminister Jacinda Ardern.
Foto: MICHAEL CRAIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Finlands statsminister Sanna Marin befinner sig i Nya Zeeland där hon träffar landets premiärminister Jacinda Ardern.
Foto: MICHAEL CRAIG / AP TT NYHETSBYRÅN

Reportern frågade Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern om hon träffade Finlands statsminister Sanna Marin för att de ”har mycket gemensamt”.

– Det är inte som att två kvinnliga politiker träffas på grund av att de tillhör samma kön, sade Ardern enligt Guardian.

Finlands statsminister Sanna Marin befinner sig i Nya Zeeland där hon träffar landets premiärminister Jacinda Ardern. Det är första gången en finsk statsminister gör ett officiellt besök i Nya Zeeland.

Marin, 37, inledde sin politiska karriär som 20-åring medan Ardern, 42, började engagera sig politiskt när hon var 17. Det ledde till att de båda kvinnorna fick en fråga de inte direkt hade väntat sig under presskonferensen.

– Många människor frågar sig om ni träffas eftersom ni är i ungefär samma ålder och därför har mycket gemensamt, som när ni började med politik till exempel, eller kan nya zeeländarna faktiskt vänta sig att se få fler överenskommelser mellan de två länderna längre fram eftersom..., sade en reporter till Ardern.

Längre än så kom inte reportern innan Ardern avbröt honom.

– Jag undrar om någon någonsin frågade Barack Obama och John Key om de träffades eftersom de var ungefär lika gamla, sade Ardern.

När John Key var Nya Zeelands premiärminister från 2008 till 2016 träffade han flera gånger USA:s dåvarande president Barack Obama, bland annat i Vita huset 2011. Obama föddes den 4 augusti 1961, fem dagar före Key.

Barack Obama och frun Michelle med John Key och hans fru Bronagh Key i New York 2009.
Foto: Wikimedia

”Naturligtvis träffas vi eftersom vi är ministrar”

Ardern sade att det proportionellt sett visserligen finns fler män än kvinnor inom politiken.

– Det är så verkligheten ser ut. Men det är inte som att två kvinnliga politiker träffas på grund av att de tillhör samma kön, sade Ardern.

Hon fick medhåll av sin finska motsvarighet.

– Naturligtvis träffas vi eftersom vi är ministrar, sade Sanna Marin följt av ett kort skratt.

Marin hoppas att hennes besök i Nya Zeeland kommer att ta ländernas ”redan utmärkta relation till nästa nivå”.

– Vi har mycket gemensamt, sade Marin.

Marin sade att de står sida vid sida ”för att säkerställa att alla kvinnor och flickor runtom i världen får samma rättigheter och möjligheter som män”.

Marins tal efter festbilderna: ”Jag lär mig av det här”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.