Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pigge Werkelin om sitt liv med nya familjen

Pigge Werkelin på plats i Almedalen 2015.
Pigge Werkelin förlorade sin hustru Ulrika och sönerna Charlie, 5, och Max, 4, i tsunamikatastrofen 2004.Foto: MAGNUS JÖNSSON
Pigge Werkelin tillsammans Med en gravid Monika.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Pigge Werkelin har skrivit boken ”Klockan 10.31 på morgonen i Khao Lak” om tsunamikatastrofen 2004.Foto: IDA BERGSTEN
2005 hölls en minneshögtid för Ulrika, Charlie och Max som omkom i flodvågen 2004.Foto: ROGER VIKSTRÖM

Hustrun Ulrika och sönerna Charlie, 5, och Max, 4, omkom i tsunamikatastrofen 2004.

Kvar blev Pigge Werkelin.

15 år efter tragedin berättar han för Hemmets Journal om sitt nya liv, där han funnit både familj och lycka.

– Jag visste att Ulrika skulle ha velat att jag fick ett bra liv även utan henne och barnen, säger Pigge Werkelin till Hemmets Journal.

Den 26 december 2004 inträffade det omöjliga. Tsunamin kraschade in över den sydostasiatiska kusten och hundratusentals personer dog. 

Bland dem fanns Pigge Werkelins hustru Ulrika, och deras barn Charlie, 5, och Max, 4.

I en intervju med Hemmets Journal, och reportern Lina Andersson, lyfter Pigge vikten av att höja lyckan. Han är en person som varit med om en olycka, men som lyckats hitta ljuset på andra sidan.

– Det sista jag sa till Ulrika innan jag knuffade in hennes kista i kremeringsugnen var ”Jag kommer att skaffa en ny familj”. Jag visste att Ulrika skulle ha velat att jag fick ett bra liv även utan henne och barnen. I huvudet hade jag en bild av att jag inom två år gick på Strandgatan i Visby med en barnvagn, säger Pigge Werkelin till Hemmets Journal.

Snart 15 år sedan tsunamin

2004 följde hela Sverige Pigge Werkelins sökande efter frun och barnen. Först hittades Ulrika och senare Charlie. Till sist fann man en liten pojke som bekräftades vara Max.

Nästa torsdag markerar femton år sedan katastrofen. För Pigge Werkelin saknar datumet betydelse, skriver Hemmets Journal.

Något som dock står klart är att Pigge aldrig svek löftet till sin fru – det om att hitta en ny familj.

Pigge Werkelin under sökandet efter sonen Max i januari 2005.Foto: MARTINA HUBER

Pigge Werkelin: ”Jag var väldigt snabb”

Lyckan heter Monika – en tvåbarnsmamma från Hässleholm. 

Hennes man, Jan, dog i en bilolycka sex veckor efter flodvågen. Genom en gemensam vän fick de kontakt och därefter gick det snabbt.

Vännen bad Pigge Werkelin att ringa Monika i hopp om att de skulle ge varandra tröst och stöd. Men när de väl träffades såg Pigge en större chans än så.

– Jag var väldigt snabb med mina frågor till Monika. Jag tror att det tog 20 minuter innan jag frågade om hon vill ha barn, har Pigge tidigare berättat för Expressen.

Monika var å sin sida mer tveksam. Hon hade inga planer på nya barn och var själv nybliven änka. Men Pigges frågor kröp under skinnet och fick henne att tänka. 

– Sen kom jag på att kanske hade kortleken gett mig nya kort. Jag fick fundera om. Det var en ny giv, har Monika tidigare sagt.

Pigge om dotterns födsel: ”Satt och storgrät”

I oktober 2006 gifte sig Pigge och Monika. Senare kom döttrarna Wilda, 12, och Towe, 10. 

För Pigge Werkelin innebar det förverkligad dröm, men också en skiljelinje mellan det gamla livet och det nya.

– När jag tidigt på morgonen efter Towes födsel kom tillbaka hem från BB och såg Ulrikas, Charlies och Max urnor brast det för mig. Jag satt och storgrät i säkert en timme tills jag var totalt uttömd, säger Pigge Werkelin till Hemmets Journal.

Pigge Werkelin tillsammans med Monika Möller Werkelin och yngsta dottern Towe.Foto: Stig Hammarstedt / Hemmets Journal
Pigge Werkelin har flera gånger tagit med familjen till Thailand.Foto: Stig Hammarstedt / Hemmets Journal
Hela intervjun med Pigge Werkelin finns att läsa i Hemmets Journal som finns i butik från och med 19 december.Foto: Hemmets Journal / Hemmets Journal

Samtidigt förklarar Pigge att han slutat tänka på hur livet hade blivit om tsunamikatastrofen aldrig hänt. Han har nämligen insett att det skulle innebära att döttrarna inte fanns.

Pigge Werkelin har heller inte värjt sig från att återvända till Thailand med sin nya familj. De senaste åren har de varit där i tre månader i sträck – och så lär det också bli i år.

– Det vore inte konstigt om man hatade Thailand och aldrig mer ville åka dit, men det thailändska folket visade en väldig värme och tog hand om alla drabbade på ett fantastiskt sätt. Det som hände var ju inte på minsta sätt deras fel, säger Pigge Werkelin till Hemmets Journal.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

LÄS MER: Pigge Werkelin: ”Vårt barn ska få flera syskon” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.