Pia Nyberg, 43, träffade Gaia utanför sin lokala matbutik. Foto: Erika JägerbrinkPia Nyberg, 43, träffade Gaia utanför sin lokala matbutik. Foto: Erika Jägerbrink
Pia Nyberg, 43, träffade Gaia utanför sin lokala matbutik. Foto: Erika Jägerbrink
Hon erbjöd henne att jobba med att städa och laga mat i hennes hem. Foto: PrivatHon erbjöd henne att jobba med att städa och laga mat i hennes hem. Foto: Privat
Hon erbjöd henne att jobba med att städa och laga mat i hennes hem. Foto: Privat
Efteråt har Pia hjälpt Gaia att samla in pengar för att hon skulle kunna ta sig tillbaka till Bulgarien. Foto: PrivatEfteråt har Pia hjälpt Gaia att samla in pengar för att hon skulle kunna ta sig tillbaka till Bulgarien. Foto: Privat
Efteråt har Pia hjälpt Gaia att samla in pengar för att hon skulle kunna ta sig tillbaka till Bulgarien. Foto: Privat

Pia gav tiggaren Gaia jobb: "Kändes bra"

Publicerad

Pia Nyberg, 43, gav tiggaren Gaia från Bulgarien ett jobb.

Hon lät henne städa huset och laga mat åt Pias familj.

– Många tror att de som tigger tjänar massvis med pengar på det och inte vill arbeta, säger Pia.

När Pia Nyberg, 43, i mitten av juni passerade sin lokala matbutik med en massa påsar fick hon hjälp att bära allt av Gaia från Bulgarien.

Gaia kom till Sverige i hopp om arbete och framtid – men tvingades till slut tigga utanför matbutiken för att tjäna pengar.

– Hon hjälpte mig att bära allt till bilen och då märkte jag att hon pratade italienska. Jag kan lite italienska så vi började prata, säger Pia Nyberg.

Gaia berättade hur gärna hon ville ha ett jobb.

– Då kom jag att tänka på röran jag hade hemma. Vi var mitt inne i en flytt då och hade ett enda kaos hemma och så skulle vi få besök på kvällen. Så jag erbjöd henne att komma hem till mig och arbeta med städning, säger Pia.

"Hon var så tacksam"

Hon berättar att hon knappt hann avsluta meningen innan Gaia sprang och hämtade sina saker och satte sig i bilen med henne.

– Många tror att de som tigger tjänar massvis med pengar på det och inte vill arbeta. Men den glädjen hon kände över att få komma hem till mig och städa, den glädjen känner man inte om man tjänar pengar på att tigga, säger Pia.

Gaia, som har ett förflutet som hushållerska i Italien, lagade också mat åt Pia och hennes familj – och fick äta med familjen.

– Vi såg till att hon fick en varm dusch och så. Hon var så tacksam och det kändes bra att kunna göra något för en annan människa, att hon kände mening.

Pia betalade henne 100 kronor i timmen för arbetet.

"Fruktansvärt"

Sedan dess har Pia och Gaia hållit kontakten, och Pia har bland annat hjälpt henne med en insamling för att hon ska kunna ta sig tillbaka till Bulgarien.

– I morse hade jag ett missat samtal från Tyskland så jag gissar att de har passerat där nu. Jag hoppas allt går bra.

Pia Nyberg är uppgiven över hur illa tiggande EU-migranter behandlas i debatten om tiggeri.

– Jag tycker också det är jobbigt att vi har tiggare på gatorna, men det är ju för att det är så fruktansvärt för människorna som tvingas göra det. Det är fruktansvärt och det har jag verkligen fått förståelse för sedan jag träffade Gaia.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag