Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pia gav tiggaren Gaia jobb: "Kändes bra"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pia Nyberg, 43, träffade Gaia utanför sin lokala matbutik.
Foto: Erika Jägerbrink
Hon erbjöd henne att jobba med att städa och laga mat i hennes hem.
Foto: Privat
Efteråt har Pia hjälpt Gaia att samla in pengar för att hon skulle kunna ta sig tillbaka till Bulgarien.
Foto: Privat

Pia Nyberg, 43, gav tiggaren Gaia från Bulgarien ett jobb.

Hon lät henne städa huset och laga mat åt Pias familj.

– Många tror att de som tigger tjänar massvis med pengar på det och inte vill arbeta, säger Pia.

När Pia Nyberg, 43, i mitten av juni passerade sin lokala matbutik med en massa påsar fick hon hjälp att bära allt av Gaia från Bulgarien.

Gaia kom till Sverige i hopp om arbete och framtid – men tvingades till slut tigga utanför matbutiken för att tjäna pengar.

– Hon hjälpte mig att bära allt till bilen och då märkte jag att hon pratade italienska. Jag kan lite italienska så vi började prata, säger Pia Nyberg.

Gaia berättade hur gärna hon ville ha ett jobb.

– Då kom jag att tänka på röran jag hade hemma. Vi var mitt inne i en flytt då och hade ett enda kaos hemma och så skulle vi få besök på kvällen. Så jag erbjöd henne att komma hem till mig och arbeta med städning, säger Pia.

"Hon var så tacksam"

Hon berättar att hon knappt hann avsluta meningen innan Gaia sprang och hämtade sina saker och satte sig i bilen med henne.

– Många tror att de som tigger tjänar massvis med pengar på det och inte vill arbeta. Men den glädjen hon kände över att få komma hem till mig och städa, den glädjen känner man inte om man tjänar pengar på att tigga, säger Pia.

Gaia, som har ett förflutet som hushållerska i Italien, lagade också mat åt Pia och hennes familj – och fick äta med familjen.

– Vi såg till att hon fick en varm dusch och så. Hon var så tacksam och det kändes bra att kunna göra något för en annan människa, att hon kände mening.

Pia betalade henne 100 kronor i timmen för arbetet.

"Fruktansvärt"

Sedan dess har Pia och Gaia hållit kontakten, och Pia har bland annat hjälpt henne med en insamling för att hon ska kunna ta sig tillbaka till Bulgarien.

– I morse hade jag ett missat samtal från Tyskland så jag gissar att de har passerat där nu. Jag hoppas allt går bra.

Pia Nyberg är uppgiven över hur illa tiggande EU-migranter behandlas i debatten om tiggeri.

– Jag tycker också det är jobbigt att vi har tiggare på gatorna, men det är ju för att det är så fruktansvärt för människorna som tvingas göra det. Det är fruktansvärt och det har jag verkligen fått förståelse för sedan jag träffade Gaia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.