Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Photoshoppad bluffkonst såldes på Bukowskis

På framträdande svenska auktionshus som Bukowskis och Stockholms auktionsverk samt konsthandeln Wasskonst har Photshoppad bluffkonst sålts under flera års tid.
Foto: ANNA-LENA MATTSSON / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Photoshoppade målningar har under flera års tid sålts på anrika auktionshuset Bukowskis. Konstnärerna som signerat existerar inte på riktigt.
Foto: Bukowskis
Konstverk av de påhittade konstnärerna har sålts på flera auktionshus i Sverige.
Foto: Privat

Konstnärerna Tom Moore och Alexander Vasilenko existerar inte. Ändå har deras konst auktionerats ut under flera års tid.

Photshoppade målningar av de påhittade konstnärerna har sålts till ovetande köpare för flera miljoner kronor.

– Det här är ett bedrägeri, kommenterar Sara Bourke, pressansvarig på Bukowskis till SVT.

På framträdande svenska auktionshus som Bukowskis och Stockholms auktionsverk samt konsthandeln Wasskonst har Photshoppad bluffkonst sålts under flera års tid.

Konstverken har signerats av de två påhittade konstnärerna Tom Moore och Alexander Vasilenko och har av auktionshusen beskrivits i termer av ”realistiskt oljemåleri” och ”utsökt hantverk”.

En konstnär vid namn Tom Moore existerar förvisso i Australien, men han vill inte kännas vid att konsten skulle vara hans. 

– Det är mitt namn och jag på bilden, men jag har inget att göra med verken. Det är en förfalskning, säger han till SVT.

Alexander Vasilenko tycks enligt kanalen inte existera alls.

De ”utsökta hantverken” är framtagna i Photoshop

Konstverken har sålts för 2000-6000 kronor under flera års tid med ett samlat värde på över tio miljoner kronor. De har tagits fram av en svensk grafiker, en konstnär och sedan har en gallerist satt sitt namn på verken som är framtagna i Photoshop.

– Jag var lite beroende av det där företaget helt enkelt, hade jag börjat gnälla så hade jag åkt ut, säger grafikern till SVT.

Bukowskis: ”Ett bedrägeri”

Och det är framför allt anrika auktionshuset Bukowskis som är den värsta syndaren i sammanhanget – där har lejonparten av bluffkonsten auktionerats ut.

Dess presstalesperson Sara Bourke, säger till SVT att de ”brustit i rutiner” och att det är ett bedrägeri som de kommer polisanmäla.

”Sådant här ska inte få förekomma. Vi kommer nu att kontakta de aktuella köparna”, skriver Bourke till SVT.

Här är de tio dyraste konstverken som sålts i år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.