Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Philippe, 59, dog efter bråk om munskydd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Philippe Monguillots fru och dotter sörjer under en minnesstund i onsdags.Foto: CAROLINE BLUMBERG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Föräldrarna till Philippe Monguillots fru.Foto: CAROLINE BLUMBERG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den franska busschauffören Philippe Monguillot, 59, misshandlades efter att ha uppmanat passagerare att ha på sig munskydd.Foto: CAROLINE BLUMBERG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den franska busschauffören Philippe Monguillot, 59, misshandlades efter att ha uppmanat passagerare att ha på sig munskydd.

Nu har han dött av sina skador, rapporterar flera medier.

Det var söndagen den 5 juli som Philippe Monguillot, 59, attackerades på bussen som var på väg från Bayonne till Biarritz.

Monguillot ska ha bett fyra män att ta på sig munskydd, som är obligatoriskt i kollektivtrafiken i Frankrike, skriver CNN.

Under fredagen avled han, efter att tidigare ha konstaterats hjärndöd efter misshandeln.

– Vi beslöt att släppa taget. Läkarna ansåg att vi skulle göra det och det gjorde vi också, säger den 18-åriga dottern Marie Monguillot till nyhetsbyrån AFP.

Flera män gripna

Hittills har två män, 22 och 23 år gamla, gripits misstänkta för försök till mord. Två är misstänkta för underlåtenhet att hjälpa nödställd person och en femte person ska ställas till svars för att ha försökt gömma en misstänkt brottsling, skriver TT.

Bayonnes åklagare Jerome Bourrier meddelade efter den officiella dödförklaringen att han kommer att begära att rubriceringen ändras till mord.

Frankrikes nya premiärminister Jean Castex twittrar om busschaufförens död:

”Landet kommer att komma ihåg honom som en föredömlig medborgare. Lagen kommer att straffa gärningsmännen.

Landets inrikesminister Gérald Darmanin kommer att resa till Bayonne för att möta representanter från staden och från bussbranschen om säkerheten. Philippe Monguillot arbetade för Keolis och bolaget höll en tyst minut i Frankrike i onsdags, då även hans familj anordnade en minnesmarsch för honom.

lska mot regeringen i Serbien efter förbud mot folksamlingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.