Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Philip Morris lägger bud på Swedish Match

Philip Morris lägger bud på Swedish Match.
Det amerikanska tobaksbolaget Philip Morris har lagt ett bud på svenska Swedish Match.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ett klassiskt svenskt företag är på väg att bli amerikanskt. För 161 miljarder kronor är Swedish Match på väg att köpas upp av Philip Morris.

En naturlig väg att gå enligt vd:n Lars Dahlgren.

Under förmiddagen, kort innan bolagets delårssiffror skulle presenteras, kom beskedet.

Den amerikanska tobaksjätten lägger ett bud på 106 kronor per aktie, en premie på 39,4 procent i förhållande till stängningskursen efter att aktien redan i går rusat.

Styrelsen föreslår nu för aktieägarna att tacka ja till budet och Lars Dahlgren ser tydliga positiva effekter för Swedish Match kring ett uppköp.

– Vi kommer att kunna få en helt annan utväxling på vår affär om det här blir av. I USA kan vi bli ännu starkare som bolag med en bredare portfölj. Vi ser också spännande möjligheter på marknader utanför Skandinavien och USA och får en helt annan möjlighet att nå ut med våra varumärken på ett globalt plan och nå miljontals cigarettrökare, säger han till TT.

Avvecklade verksamhet

Bolagets ursprung finns i statliga Svenska tobaksmonopolet och Svenska tändsticksaktiebolaget grundat av Ivar Kreuger. Via företagsnamnet Procordia, ägarskap av Volvo blev snusföretaget slutligen särnoterat på Stockholmsbörsen 1996. Tre år senare beslutades att avveckla cigarettverksamheten och i stället fokusera på rökfria tobaksprodukter.

Philip Morris i sin tur är ett gigantiskt tobaksbolag med över 71 000 anställda. Förknippat med varumärket Marlboro omsatte man drygt 300 miljarder kronor förra året vilket kan jämföra med drygt 18 miljarder för Swedish Match.

Swedish Match har dock en marknadsledande position i bland annat USA när det gäller det så kallade tobaksfria snuset som man säljer under varunamnet Zyn. Den marknaden vill nu Philip Morris åt när avsikten är att allt större delen av omsättningen ska komma från just rökfria produkter.

I Kungälv och Göteborg har Swedish Match merparten av sin svenska verksamhet med 1 300 anställda.

Det är enligt Lars Dahlgren inget som tyder på att verksamheten i Västsverige kommer att utlokaliseras till någon annan del av världen och han själv ska också vara kvar i bolaget.

– Det är väldigt tydliga signaler om att bygga och investera i Swedish Match, behålla namnet, det här är inte ett kostnadssynergicase. En sådan situation väcker självklart tankar och frågor hos anställda men ambitionen är väldigt positiv för verksamheten.

Har ratats

Numera framför allt ett snusföretag men med viss cigarrverksamhet som man försökt att knoppa av har bolaget ratats av svenska fondförvaltare ur ett hållbarhetsperspektiv. I stället har utländska investerare gått in i bolaget som nu försvinner i amerikansk ägo.

Lars Dahlgren påpekar att ägarfrågor är något för styrelsen men påpekar ändå:

– Som representant för bolaget anser jag att det är väldigt synd att det är så många som inte förstått vilken nytta Swedish Match gör med sina produkter och som dessutom skapat arbetstillfällen. Min personliga åsikt är att det finns investerare som gjort det alldeles för enkelt för sig och ratat sektorer, det är inte det mest konstruktiva sättet att använda sitt kapital.

Marknadskoll med Anna Stjerquist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.