Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Philip Botströms förklaring till taxiresan

SSU:s ordförande Philip Botström tog taxi från Folk och försvars rikskonferens i Sälen till Stockholm till en kostnad av 7 900 kronor. Foto: Sven Lindwall

SSU:s ordförande Philip Botström tog taxi från Sälen till Stockholm till en kostnad av 7900 kronor.

Anledningen var ett möte i Socialdemokraternas verkställande utskott - ett möte som Botström på grund av utmattningssymptom sedan aldrig dök upp på.

– Han har sagt själv att det var fel att ta den här taxiresan och jag delar den uppfattningen. Man hade kunnat planera det där mycket bättre. Han säger att ha betalade ur egen ficka och det är rätt, säger Stefan Löfven om händelsen.

Efter att Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU:s, ordförande Philip Botström medverkat på Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen reste han till Stockholm med taxi.

Prislappen för taxiresan landade på 7900 kronor, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

Anledningen var att han skulle medverka vid ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott, partiets maktkärna, där SSU har en plats. Men på mötet på måndagsmorgonen dök han aldrig upp.

Lider av utbrändhet

På onsdag förmiddag bekräftade SSU:s Pavlos Cavelier Bizas att det stämmer att Botström aldrig gick på mötet i VU. Han uppger att det är hälsoskäl som ligger till grund för beslutet - Botström har under en tid lidit av utmattningssyndrom.

Senare under onsdagen valde Boström att själv berätta om händelsen.

– I söndags eftermiddag och kväll medverkade jag på Folk och försvars rikskonferens. I måndags morse skulle jag delta i ett VU-möte i Stockholm. Den information jag fick var att det varken fanns bussar, tåg eller flyg och därför bokades det en taxi, säger Philip Botström.

Anledningen till att han, den dyra taxiresan till trots, inte deltog på VU-mötet var att han sedan i höstas lider av utmattnings- och utbrändhetssymptom.

– Jag deltog inte på mötet och skälet till detta är att jag inte har mått så bra på sista tiden, jag har sedan en tid tillbaka utmattnings- och utbrändhetssymptom. Det gör att jag vissa morgonar inte kommer upp ur sängen och det hände i måndags och det är skälet till att jag inte gick. Men skälet till att jag bokade taxi var att gå på mötet, säger han.

Kommer att sitta kvar

Hälsotillståndet är dock ingenting som får honom att överväga att hoppa av sitt uppdrag.

– Jag har lidit av den här sjukdomen sedan i höstas, jag får hjälp. Man måste kunna vara SSU-ordförande och samtidigt vara sjuk i bland, det hotar inte min möjlighet att jobba och jag avser att fortsätta gör a det, säger Botström.

Från början var uppgiften att det var SSU och i förlängningen medlemmarna som bekostade den dyra taxiresan, något som man nu ändrat uppfattning om. Philip Botström ska själv betala resan eftersom han inte gick på VU:s möte.

Hade man inte kunnat planera resan bättre?

– Jo det hade man naturligtvis kunnat göra. Som SSU-ordförande har jag ofta ett fullspäckat schema men det är klart att 7900 kronor är väldigt mycket pengar för en taxi och det är klart att det kan reta folk att vi lägger så mycket pengar på en resa. Jag kommer att se till att planera både mina resor och mina aktiviteter på ett bättre sätt framöver. Eftersom det har blivit en så stor diskussion kring detta vill jag också betala resan från egen ficka.

SSU valde att ge den första intervjun med Philip Botström till Aftonbladet, som delägs av LO. I Socialdemokraternas verkställande utskott sitter bland andra SSU-ordföranden och representanter för LO.

Med planering hade det gått att lösa

Mötet i Socialdemokraternas verkställande utskott var planerat sedan tidigare. Det var även hans medverkan på Folk och Försvars rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Botström hade en programpunkt under söndagseftermiddagen, klockan 16:30, tillsammans med Luf:s ordförande Joar Forrsell.

Enligt Swebus fanns en buss som avgick från Högfjällshotellet i Sälen på söndagskvällen 16.45. Den bussen var enligt Swebus presschef, Christel Grip, fullbokad sedan i torsdags och detta var den sista avgången för dagen.

– Är man ute i lite god tid skulle man kunnat ta den här bussen, men det krävs att man har en viss planering på just de här turerna, säger Christel Grip.

Anledningen till att Botström inte hyrde bil var enligt pressekreteraren delvis på grund ”av säkerheten”, alltså väglaget. Botström har haft körkort sedan 2009 enligt uppgifter från Transportstyrelsen, närmaste biluthyrning ligger i Mora.

Löfven: Rätt att han betalar själv

Efter onsdagens partiledardebatt i riksdagen kommenterade statsminister Stefan Löfven händelsen så här:

– Han har sagt själv att det var fel att ta den här taxiresan och jag delar den uppfattningen. Man hade kunnat planera det där mycket bättre. Han säger att ha betalade ur egen ficka och det är rätt.

Statsministern menar dock att SSU är sin egen organisation och att det därför är dem som måste reda ut detta.

– Det är inte jag som ska uttala förtroende för SSU:s ordförande, jag är partiordförande, SSU är sin egen organisation. Jag har inte ens pratat med honom själv, säger Löfven.

Philip Botström meddelade att han lider av utmattningssymptom vilket är anledningen till att han inte kunde vara med på mötet i Socialdemokraternas verkställande utskott.

– Vi måste tänka på mänskligheten här nu också, se hur Philip ska bli så stark som möjligt och återkomma precis som vi vill att det ska vara. Det är viktigt att vi hjälps åt, säger Löfven.

När du pratar med honom, vad kommer du att ställa för fråga till Philip Botström?

– Jag ska först ta samtalet och föra det med honom och inte i media.