Philip Botström, 24, är ny SSU-ordförande

Philip Botström, 24, är ny ordförande för SSU.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Philip Botström, 24, har nu valts till ny förbundsordförande på SSU:s kongress.

Beslutet var enhälligt.

Philip Botström är 24 år och uppväxt i Filipstad. Han suttit i förbundets styrelse sedan 2013, och nu har han blivit vald till ny förbundsordförande för SSU. Han efterträder Ellinor Eriksson som ordförande.

– Tack för det stora förtroendet, sa han på kongressen efter att han valts.

På kongressen berättar att han känner sig ödmjuk inför förtroendet att få leda SSU.

Brinner för rättvisa

Han berättar att han blev Socialdemokrat eftersom han inte kunde blunda för samhällets orättvisa, och att han alltid brunnit för rättvisa.

– Jag vet något om hur det är att inte passa in, sa han, och berättade om den homofobi och rasism han utsatts för.

SSU är något mer än ett politiskt ungdomsförbund, sa han.

– Här växer vi som människor.

Philip Botström har inte gjort någon hemlighet av att han vill reformera skolan och det fria skolval som Socialdemokraterna tog första steget till redan 1988.

– Vi måste våga ta tag i de strukturella problem som vi menar har kommit med det fria skolvalet tillsammans med den fria etableringsrätten. Det är lätt för oseriösa aktörer att starta skolverksamhet, har han tidigare sagt.

Hjärtat till vänster

Philip Botström bor i Göteborg, och har tidigare pluggat fristående universitetskurser, bland annat praktisk filosofi. Hans första jobb var som telefonförsäljare. Han har lyfts fram som högerinriktad, men säger själva att han har "hjärtat till vänster".

– Jag har mitt hjärta till vänster och jag är stolt socialdemokrat, har han tidigare sagt till Expressen.

Philip Botström vill pressa regeringen på en rad punkter. Förutom att se över det fria skolvalet vill han också att regeringen ska ta bort de allmänna visstidsanställningarna, och kräver reformer inom bostadsbyggande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.