Planen. Christer Petterssons plan var att förklara för Mårten Palme att det var han som var mördaren och hälsa till Lisbet Palme och be om förlåtelse. Foto: Nils Petter NilssonPlanen. Christer Petterssons plan var att förklara för Mårten Palme att det var han som var mördaren och hälsa till Lisbet Palme och be om förlåtelse. Foto: Nils Petter Nilsson
Planen. Christer Petterssons plan var att förklara för Mårten Palme att det var han som var mördaren och hälsa till Lisbet Palme och be om förlåtelse. Foto: Nils Petter Nilsson
Träder fram. Tidigare under- rättelseagenten Donald Forsberg tog kontakt med Mårten Palme. "Han var intresserad av att träffa Pettersson", säger han. Foto: Wenche SolbergTräder fram. Tidigare under- rättelseagenten Donald Forsberg tog kontakt med Mårten Palme. "Han var intresserad av att träffa Pettersson", säger han. Foto: Wenche Solberg
Träder fram. Tidigare under- rättelseagenten Donald Forsberg tog kontakt med Mårten Palme. "Han var intresserad av att träffa Pettersson", säger han. Foto: Wenche Solberg
Bekräftar. "Jag tror inte att mötet hade gett något, bara om han hade erkänt rätt upp och ned", säger Mårten Palme om det planerade mötet. Foto: Roger VikströmBekräftar. "Jag tror inte att mötet hade gett något, bara om han hade erkänt rätt upp och ned", säger Mårten Palme om det planerade mötet. Foto: Roger Vikström
Bekräftar. "Jag tror inte att mötet hade gett något, bara om han hade erkänt rätt upp och ned", säger Mårten Palme om det planerade mötet. Foto: Roger Vikström
Mördad. Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Foto: Göran ÄrnbäckMördad. Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Foto: Göran Ärnbäck
Mördad. Olof Palme mördades den 28 februari 1986. Foto: Göran Ärnbäck

Pettersson ville erkänna för Mårten

Publicerad

Christer Pettersson ville träffa Olof Palmes son Mårten och erkänna mordet - och be om förlåtelse.

För första gången berättar mannen som skötte kontakterna med Mårten Palme:

Donald Forsberg, 68, tidigare underrättelseagent, dykare - och sommargranne med familjen Palme på Fårö.

- Mårten Palme var beredd att träffa Pettersson, men så hann Pettersson avlida innan mötet skulle ske, säger Donald Forsberg.

Mårten Palme bekräftar planerna i ett samtal med Expressen.

Det planerade mötet mellan Christer Pettersson och Mårten Palme har varit känt tidigare, men det är först nu - drygt tio år efter Petterssons död - som Donald Forsberg väljer att berätta.

- Jag vill berätta för att sanningen ska komma fram, sanningen som säger att det var Christer Pettersson som sköt Olof Palme.

Efter Expressens artiklar under de senaste dagarna börjar verkligheten i den här historien komma fram, säger han.

"Han var intresserad"

Donald Forsberg var en av de dykare som i slutet av 90-talet letade efter mordvapnet - en kromad Smith & Wesson Magnum - i Stockholms ström.

Donald Forsberg.

Forsberg säger:

- Vi diskuterade mötet mellan Pettersson och Mårten Palme i närmare två år. Jag hörde talas om att Christer Pettersson hade fått religiösa grubblerier och ville träffa någon i familjen Palme - helst Mårten Palme som han hade störst förtroende för.

- Jag tog kontakt med Mårten. Till saken hör att jag håller till på Fårö på somrarna, det gjorde ju också familjen Palme under många, många år.

- Första gången vi stämde träff, Mårten och jag, var i början av 2000-talet. Det skedde vid Fårö kyrka och Mårten kom cyklande på en väldigt fin cykel. "Den har pappa fått av Frankrikes president", vill jag minnas att Mårten sa.

- Mårten Palme var intresserad av att träffa Pettersson och lyssna på vad han sa - om han fick garantier för att Pettersson verkligen skulle erkänna och att Pettersson inte skulle ta tillfället i akt att hoppa på Mårten. Han ville helt enkelt ha säkerhetsgarantier. Och han ville först prata med sin mamma och sina syskon innan han lämnade definitivt besked.

- Det bestämdes att två poliser från Palmegruppen skulle komma till mötet. Och Pettersson krävde att en präst skulle närvara.

"Ville krypa till korset"

Donald Forsberg säger att man successivt byggde upp förutsättningar för att mötet skulle kunna ske.

- Vid ett par tillfällen var det läge för ett möte, men det kom något emellan för Mårten Palme. Mötet skulle ske på ett ställe utanför Stockholm.

- Christer Pettersson ville krypa till korset eftersom han hade fått religiösa grubblerier. Han ställde som krav att de två polismännen inte skulle få lyssna på hans samtal med Mårten Palme - de fick bara vara i närheten. Den ende som skulle få lyssna var prästen - som hade tystnadsplikt, säger Donald Forsberg.

Be om förlåtelse

Enligt Forsberg var Petterssons plan att förklara för Mårten Palme att det var han som var mördaren - och att han ville hälsa till Lisbet Palme och be om förlåtelse, "även om hon aldrig kommer att förlåta mig", berättade Petterssons flickvän efter hans död.

Foto: Göran Ärnbäck

Palmespanaren Åke Röst, 75, som är en av de mest pålästa poliserna i Palmeutredningen och som räddade mycket osorterat material efter den röra som Hans Holmér lämnade efter sig, minns planerna.

- Men jag skulle inte vara med vid deras möte, jag satt hela tiden inne och läste dokument, säger han.

Mårten Palme säger nu att han minns Petterssons önskan att träffa honom - och planerna att ordna ett möte.

- Jo, det stämmer, säger Mårten Palme.

Var skulle ni träffas?

- Jag tror inte att vi kom så långt i resonemanget.

Det var på gång att ske ett möte 2003, men då mördades utrikesminister Anna Lindh.

Nästa gång man hade kontakt för ett möte var i augusti 2004. Men då var Christer Pettersson rejält sjuk och nedgången och månaden därpå - två veckor före det planerade mötet - avled han av skall- skador på Karolinska universitetssjukhuset.

- Det var lite oklart om Pettersson verkligen skulle erkänna, minns Mårten Palme, som har läst Expressens artiklar om Pettersson, "Bombmannen" Tingström och vapnet under de senaste dagarna.

"Han har gjort det"

Enligt Mårten Palmes uppfattning är flesta teorier om vem som mördade hans far fel.

- Han (Pettersson) har ju gjort det, säger han.

Hade det på något sätt förändrat något om mötet mellan dig och Pettersson hade blivit av?

- Nej, jag tror inte att mötet hade gett något, bara om han hade erkänt rätt upp och ned, säger Mårten Palme.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag