Advokaten Per E Samuelson är inte överens med Gert Fylking om från vem Christer Petterssons pistol kom ifrån. Foto: Nils Petter NilssonAdvokaten Per E Samuelson är inte överens med Gert Fylking om från vem Christer Petterssons pistol kom ifrån. Foto: Nils Petter Nilsson
Advokaten Per E Samuelson är inte överens med Gert Fylking om från vem Christer Petterssons pistol kom ifrån. Foto: Nils Petter Nilsson
Gert Fylking. Foto: All Over PressGert Fylking. Foto: All Over Press
Gert Fylking. Foto: All Over Press
Advokat Per E Samuelson Foto: Julia PerssonAdvokat Per E Samuelson Foto: Julia Persson
Advokat Per E Samuelson Foto: Julia Persson

Pettersson ljög för att skydda vännen

Publicerad

Advokaten och författaren Per E Samuelson håller med radioprofilen Gert Fylking på två punkter:

Det var Christer Pettersson som mördade Olof Palme.

Det var "Bombmannen" Lars Tingström som gav honom uppdraget.

- Men Christer Pettersson ljög nog för Fylking om hur han fått tag i revolvern för att han inte ville "gola ned" vapenleverantören, säger Per E Samuelson.

Samuelson har tillsammans med sin fru Lena Ebervall - också hon advokat - skrivit boken "Bombmannens testamente" som just kommit ut i pocket på Piratförlaget.

I Expressen i går berättade Gert Fylking om sitt sista möte med sin vän Christer Pettersson.

Det skedde våren 2004 på restaurang Zum Franziskaner i Stockholm. Enligt Fylking berättade Christer Pettersson om hur och varför han ska ha skjutit Olof Palme - på uppdrag av "Bombmannen" Lars Tingström som han suttit tillsammans med i Kumlafängelset.

"Hade sett vapnet"

Pettersson berättade också för Fylking om vapnet, en Smith & Wesson Magnum, som han påstod sig ha lånat av knarklangaren Sigge Cedergren.

- Både Petterssons psykiater Lars Lidberg och jag försökte förmå honom att erkänna för polisen, men Christer sa, att "det förstår du väl att jag kan inte göra det och säga inför mina systrar att det var jag som sköt Olof Palme."

Gert Fylking säger att det var "en kromad revolver".

Hur vet du det?

- Pettersson hade en kompis som hade sett vapnet. De var "pundarpolare" och jag träffade dem tillsammans. Petterssons kompis bodde många somrar på mitt lantställe och för han berättade för mig om Petterssons vapen, det måste ha varit 2005, efter Petterssons död, säger Fylking.

Vrålade om att döda Palme

Två män från Gävle ger också stöd för att Christer Pettersson hade en blank revolver. De hade fått tips om var man kunde köpa amfetamin och åkte till en kvinna i Kista, norr om Stockholm.

Där satt en man med en revolver och vrålade att han skulle skjuta Palme. Männen blev rädda och sprang därifrån. Polisen larmades, men tipset lades åt sidan.

- Det stämmer, säger Thure Nässén, som ingick i polisens Palmegrupp. Det var Pettersson som bodde där hos sin dåvarande flickvän.

Advokat Per E Samuelson säger:

- Det stämmer nog att det var en kromad revolver, enligt vår källa. Men felet i Fylkings berättelse är att han tror att det var Sigge Cedergren som var Petterssons vapenleverantör. Det var det inte.

- Christer Pettersson ljög nog för Fylking eftersom den som sålde vapnet fortfarande levde när Christer Pettersson dog. Han ville nog inte "gola ned" honom.

- Pettersson skaffade revolvern mellandagarna 1985, sedan Lars Tingström hade dömts till livstids fängelse. Där har vi en säker uppgift från en kille som sitter inne just nu - och som satt inne med både Tingström och Pettersson.

Fick morduppdrag

I boken "Bombmannens testamente" berättar han och Lena Ebervall om hur Lars Tingström gav Christer Pettersson uppdraget att skjuta både Olof Palme och kungen - och att Christer Pettersson var obotligt lojal mot "Bombmannen".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag