Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Petter Stordalens fru Gunhild dödligt sjuk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
MARDRÖMSBESKED. Petter och Gunhild Stordalen berättar nu om att Gunhild drabbats av den dödliga sjukdomen systemisk skleros.
FEST. Makarna Stordalen på Petters årliga 16 mai-fest i Oslo.
Foto: Roger Fosaas
KUNGLIGT BELÖNAD. Gunhild Stordalen hyllades som miljöhjälte och fick pris av kungen vid Världsnaturfondens höstmöte i oktober.
Foto: Jonas Ekströmer / Tt
BRÖLLOPET. På nyårsafton 2008 friade Petter i den lyxiga skidorten Aspen i USA. Två år senare gifte de sig i Marrakech i Marocko.
Foto: HoIstein Norum Monsen

Hotellmagnaten Petter Stordalens fru Gunhild, 35, kämpar för sitt liv efter att ha drabbats av en dödlig sjukdom.

I värsta fall har hon bara år kvar att leva.

Nu står hennes hopp till en experimentell behandling i Holland.

– Även om det är en tuff behandling är det min enda chans att komma igen, säger Gunhild Stordalen till Dagens Næringsliv.

Paret Stordalen har inte synts till på flera veckor.

I Norge har det gått rykten om att de behandlas på en beroendeklinik i USA.

Men verkligheten är mycket dystrare än så.

Gunhild Stordalen har drabbats av den dödliga sjukdomen systemisk skleros. En kronisk, autoimmun sjukdom som man vet mycket lite om.

Nu väljer paret att berätta om det tuffa beskedet för reportern Jonas Forsang i en artikel i Dagens Næringsliv som också publiceras i Dagens industri.

Gunhild, som är läkare och vd för organisationerna Greenudge-stiftelsen och Eat forum, fick beskedet för en månad sedan efter att läkarna först trott att hon drabbats av en träningsskada.

Hon berättade då den dåliga nyheten för sin make.

– Jag såg en frisk människa som stod framför mig. Och även om Gunhild förklarade vad det var, så är det som att jag lurade mig själv, för jag ville tro att det fanns en utväg. Jag var övertygad om att det måste finnas det, säger han till Dagens Næringsliv.

"Mycket gråt"

Folk som drabbas av systemisk skleros får tjockare och styvare hud, först på fingertopparna och sedan över hela kroppen. Sjukdomen lurar immunförsvaret att angripa kroppens egna vävnader i stället för sjukdomen.

Efter att Gunhild fått sjukdomsbeskedet förvärrades diagnosen flera gånger. Först fick hon reda på att hon led av den diffusa typen, vilket är dödligare, sen visade det sig att sjukdomen spridits. I värsta fall skulle hon bara ha några år kvar att leva.

Efter beskedet satte sig paret och skrev en lista på saker de ville hinna med innan det blev för sent.

– Vi diskuterade flera kvällar i sträck, under mycken gråt. Vad gör vi nu? Vad gör jag med Eat? Jag hade en stark tro på att vi ska klara att förändra världen på 50 år, men vad kunde jag bidra med om jag måste göra det på två år?” säger Gunhild Stordalen till Dagens Næringsliv.

"Alternativet är värre"

Nu befinner sig paret Stordalen i Amsterdam där Gunhild genomgår en experimentell behandling som kallas "högdoscellgiftsbehandling med stamcellsstöd".

Behandlingen har inneburit en förbättring för många men är samtidigt mycket riskabelt. Många får svåra biverkningar och en av tio avlider av själva behandlingen.

– Jag inser att jag kommer att bli otroligt sjuk och kanske balansera på gravens rand innan jag genomgått behandlingen. Men jag har försonat mig med risken. Alternativet är så mycket värre. För det enda jag vet är att utan stamcellstransplantationen kommer jag att bli sämre. Mycket sämre. För mig är detta en möjlighet och jag biter ihop, knycker på nacken och tänker att det här ska jag fan i mig ta mig igenom. Jag ska ge allt jag har. Och det är rätt mycket, säger Gunhild Stordalen till Dagens Næringsliv.

Vill göra comeback i Stockholm

Petter Stordalen, 51, är äger hotellkedjan Nordic Choice Hotels - med 170 hotel världen över - och är miljardär. Både han och hans fru har länge lagt mycket tid och pengar på att kämpa för miljöfrågor.

Gunhilds engagemang i Eat, vars syfte är att komma på lösningar på hälso- och miljöproblem som är relaterade till mat, har tagit upp en stor del av hennes tankar sedan sjukdomsbeskedet kom.

I intervjun med Dagens Næringsliv säger hon att hon är glad över det starka gäng hon har samlat i organisationen och att hon hoppas att organisationen ska fortsätta att göra skillnad även om hon inte är där.

Organisationens seminarieserie Eat har också blivit som ett mål i kampen mot sjukdomen. I juni 2015 arrangeras en global matkonferens i Stockholm. Då har Gunhild bestämt sig för att göra comeback och stå på scenen om allt har gått bra med behandlingen.

Paret stordalen träffades för tio år sedan på den norska musikfestivalen Quart. På nyårsafton 2008 friade Petter i den lyxiga skidorten Aspen i USA. Två år efter det gifte de sig i Marrakech.

SYSTEMISK SKLEROS

Systemisk skleros är en ovanlig bindvävssjukdom som karaktäriseras av förändrat immunförsvar, försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ.

Sjukdomen innebär att kroppens immunförsvar felaktigt riktas mot de egna vävnaderna.

Personer med systemisk skleros har en onormalt stor känslighet för kyla, vilket innebär att de minsta artärerna i huden drar ihop sig även vid måttlig nedkylning. Detta leder till försämrad cirkulation, vilket i sin tur sannolikt medför skador på de celler som bekläder insidan av små och medelstora blodkärl.

I Sverige har troligen minst 2000 sjukdomen, och varje år insjuknar drygt 100 personer. Sjukdomen är fyra gånger så vanlig hos kvinnor som hos män.

De första symtomen visar sig oftast mellan 40 och 50 års ålder.

Det finns ännu inget botemedel för sjukdomen. Insatserna inriktas på att lindra symtomen genom att dämpa inflammationer och förbättra cirkulationen.

Källa: Socialstyrelsen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.