Petter mitt i polisens räd mot Pride i Uganda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenske Petter Wallenberg, 38, hamnade mitt i polisens räd mot Pridefestivalen i Uganda.
Foto: Privat

Svenske Petter Wallenberg, 38, hamnade mitt i polisens räd mot Pridefestivalen i Uganda.

– De tvingade ner oss på golvet och grep flera personer, säger han.

Nu har polisen stängt ner festivalen.

Ett 100-tal hade samlats när en Pridefestival hölls på en nattklubb i Ugandas huvudstad Kampala i går kväll.

Då stormade polisen lokalen.

– Poliser med maskingevär beordrade oss ner på golvet i nästan en timme. Jag hamnade bredvid en gaypastor som tog min hand och började be. Folk grät och skrek, säger Petter Wallenberg, med artistnamnet House of Wallenberg, som var där som medarrangör.

Homosexualitet olagligt

Ett 20-tal personer greps, enligt AP. En man skadades när han hoppade från taket för att försöka undkomma. Enligt Wallenberg tog polisen foton på alla i lokalen.

– Mina vänner inom hbtq-rörelsen i Uganda säger att bilderna kommer publiceras i lokala medier för att hänga ut alla. De fotograferade också alla registreringsskyltar på bilarna utanför.

Det är olagligt att vara homosexuell i landet och att vara öppet homosexuell där är förenat med livsfara enligt människorättsorganisationen Amnesty. För några år sedan kom ett lagförslag om dödsstraff för homosexuella handlingar men det stoppades efter internationell kritik.

Samtliga gripna släpptes på fredagsmorgonen.

– Även om det är olagligt att vara gay kan polisen inte hålla dem utan bevis. I stället griper de och misshandlar folk och släpper dem sedan. Polisen menade att det saknades tillstånd för lokalen, men de jag pratat med säger att de hade alla tillstånd, säger Petter Wallenberg.

"Häxjakten har trappats upp"

Trots sin lagstiftning har Uganda haft flera Pride-festivaler. Den första hölls 2012 men avbröts av polisen. Även 2013 hölls en festival.

Nu stängs festivalen ner än en gång.

– Pridefestivalen har stängts ner av polisen nu. Polisen har gått ut hårt i dag och en minister har sagt att det kan bli fler gripanden. Häxjakten har trappats upp igen. Alla är ledsna och rädda men de vill att världen ska se vad som händer. Jag och mitt crew kommer att planera aktiviteter framöver i hemlighet, säger Petter Wallenberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.