Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petro Porosjenko har utropat sig till segrare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Petro Porosjenko har utropat sig till segrare i Ukrainas presidentval inför sina anhängare vid kampanjhögkvarteret, rapporterar Reuters.
Foto: Efrem Lukatsky

Godismagnaten Petro Porosjenko ser ut att bli Ukrainas nästa president. Med hälften av rösterna räknade har "Chokladkungen" fått 54 procent, enligt landets centrala valkommission.

Petro Porosjenko, som gjort sig en förmögenhet genom sin sötsakskoncern Rosjen, var favorittippad. Och långt innan det officiella valresultatet är klart, utropade han sig själv till segrare.

– Alla undersökningar visar att valet har avslutats i första omgången och att landet har en ny president, meddelade en segerrusig Porosjenko samtidigt som siffrorna i vallokalsundersökningar steg över de nödvändiga 50 procenten för att han ska slippa en andra valomgång.

Den långe, lätt grånade mångmiljardären har hörts i protesterna mot den förre presidenten Viktor Janukovytj. Han har gjort sig populär genom att dela ut choklad och rasa mot korruptionen i landet. "Chokladkungen" har heller inte ryggat för att utmåla sig som den som ska rädda Ukraina.

– Mitt första uppdrag som president blir att få ett stopp på kriget och skapa fred, lovar han, enligt AFP.

Bildt gratulerade

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) var snabbt ute med att gratulera Porosjenko.

– Jag tror att det här är ett mycket bra resultat, både för Ukraina och Europa, att man har fått ett så pass klart utslag så tidigt, säger han till TT.

USA:s president Barack Obama nöjer sig med att gratulera "Ukrainas folk" för att de röstat trots provokationer och våld från "Rysslandsstödda separatistgrupper", rapporterar Kyiv Post på nätet.

Valdeltagandet var stort i Ukrainas västra delar, där människor tålmodigt köade i sommarhettan för att få avlägga sin röst. Men upptakten till valet har varit blodig och präglats av splittring mellan västvänliga krafter som vill närma sig EU och separatister som förespråkar tätare band med Ryssland.

Enligt preliminära uppgifter från valkommissionen var valdeltagandet 60 procent i landet som helhet. I regionen Lviv i väster röstade hela 78 procent medan siffran för Donetsk i öster låg på 15 procent, rapporterar Interfax.

Hindrade röstningen

I öster har proryska separatister utropat egna folkrepubliker och ockuperat ett stort antal officiella byggnader. Presidentvalet betraktar de som illegitimt. I städerna Luhansk och Donetsk har valobservatörer inte kunnat närvara på grund av hot.

– Men vi vet att i ingen av de städerna har man kunnat rösta i de centrala delarna. Separatisterna har tvingat fram stängning av de vallokaler som har försökt öppna, säger Göran Färm (S), som leder de svenska valövervakarna i Ukraina.

I ett segertal inför sina anhängare lovade Petro Porosjenko därför att hans första resa kommer att gå just till de östra delarna av landet. Han konstaterade också att Ukrainas befolkning har gett honom mandat att fortsätta integrationen med resten av Europa, och ställde sig bakom idén om att hålla nya parlamentsval redan i år.

De officiella valresultaten väntas bli klara under måndagen. Enligt centrala valkommissionens röstsammanräkning har förra premiärministern Julia Tymosjenko fått 13 procent. Den kontroversielle Oleh Ljasjko, tidigare parlamentsledamot för Tymosjenkos partiblock och numera sitt eget Radikala partiet, har 8,5 procent när nära två femtedelar av rösterna är räknade.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.