Petersons svar på kritiken mot Palmeutredningen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Palmeåklagaren Krister Peterson får skarp kritik i en ny SVT-dokumentär.
Foto: THOMAS CARLGREN / TT NYHETSBYRÅN ÅKLAGARMYNDIGHETEN
Krister Peterson säger själv de var medvetna om att Palmeutredningen skulle kritiseras oavsett vad man kom fram till.
Foto: TOBBE GUSTAVSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Kommer det fram stark och kontrollerbar information kan det inte helt uteslutas”, säger Peterson om huruvida utredningen skulle kunna återupptas.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif GW Persson är en av dem som dömer ut teorin om Stig Engström som Palmemördaren.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Stig Engström.
Foto: POLISEN

Nu svarar Palmeåklagaren Krister Petersson sina kritiker.

– Vi var medvetna om att vilket beslut vi än kommit fram till, så skulle spekulationerna fortsätta, säger han och förklarar att utredningen kan tas upp igen.

Han är JO-anmäld för att han pekade ut Stig Engström, han får stark kritik i en ny SVT-dokumentär – och bedömare som Leif GW Persson utesluter helt att Engström kan vara mördaren.

Palmeutredaren Krister Petersson får stark kritik för att han lade ned mordutredningen och pekade ut Stig Engström, den så kallade Skandiamannen, som mördare.

JO utreder hans hantering av ärendet, åklagarmyndigheten kritiserar hans dokumentation av beslutet att lägga ned utredningen och en lång rad kritiker dömer ut hans slutsatser, bland annat i en ny SVT-dokumentär. 

– Den slutsatsen jag och Palmegruppen kom fram till var att en person var misstänkt för brottet, men att eftersom denne är död kommer vi inte längre, skriver chefsåklagare Krister Petersson i ett mejl.

– Vi var medvetna om att vilket beslut vi än kommit fram till, så skulle spekulationerna fortsätta, skriver han.

Utredningen kan återupptas

Mot bakgrund av den hårda kritiken och alla tvivel på att Stig Engström skulle vara mördaren anser Krister Petersson att det är möjligt att den nedlagda Palmeutredningen tas upp igen.

– Kommer det fram stark och kontrollerbar information kan det inte helt uteslutas, skriver han.

I september förra året beslutade justitieombudsmannen (JO) Per Lennerbrant att börja granska vad Krister Petersson sade på sin uppmärksammade presskonferens den 10 juni förra året. I granskningen ingår också Peterssons uttalande i SVT:s Veckans brott i februari. Han sade i programmet att han skulle presentera en lösning av Palmemordet senast i juni.

Den centrala frågan i JO:s utredning är om Petersson gjorde ett juridiskt övertramp när han pekade ut Stig Engström som misstänkt. Med namns nämnande..

Leif GW: ”Befängt”

Leif GW Persson dömer helt ut utpekandet av Stig Engström och säger att det är ”befängt” att tro att denne skulle kunna vara mördaren.

– Det stör mig att en svensk åklagare på så lösa grunder och i strid med sitt eget förundersökningsmaterial kan klistra på en person eftermälet att han mördat någon, och inte vem som helst utan statsministern, sade Leif GW Persson tidigare och fortsatte: 

– Hade jag varit riksåklagare hade jag gjort en interngranskning. Om den gjorts med skärpa hade den inte utfallit väl för Krister Petersson.

Krister Peterssons kommentar:

– Det har prövats i särskild ordning och ännu håller JO:s utredning på.

Åklagarämbetet, Peterssons egen myndighet, skriver i sitt yttrande till JO att dokumentationen av beslutet att lägga ned Palmeutredningen kunde ha varit mera omfattande.

Kritisk SVT-dokumentär

Palmeutredningen får stark kritik i den nya SVT-dokumentären ”Palmemördaren” som sänds på måndag.

– Det finns starkt kritiska röster i programmet mot utpekandet av Stig Engström, säger producenten Lars Olof Lampers, säger Lars Olof Lampers, mångårig redaktör på SVT:s Veckans brott och dokumentärens producent.

– Det fanns ingen bevisning som vi hade väntat oss. Inget vapen, inget erkännande, inga vittnesmål, inga DNA-bevis. Mordet är på inget sätt uppklarat, säger han.

SVT-producenten Lars-Olof Lampers.
Foto: TT

Bakgrunden är att Palmeåklagaren Krister Petersson gick ut just i Veckans brott i februari förra året med sitt uppmärksammade löfte att presentera en lösning senast i juni. Lampers och hans kolleger beslutade då att göra en dokumentär och följa Petersson fram till vad de trodde skulle bli en avslutning av fallet och redovisning av bevismaterial.

”Ett stort frågetecken”

– Men så blev det ju inte alls. Vi upplevde bara ett stort frågetecken, säger Lars Olof Lampers och förklarar att programmet är ”en historia om tvivel”.

En som inte tvivlar är Leif GW Persson.  Engström måste ha kommit till brottsplatsen efter mordet, anser han.

– Jag har inga som helst tvivel, Engström kan inte vara mördaren. Det finns inte utrymme tidsmässigt, sade Leif GW Persson tidigare.

Krister Petersson sade vid presskonferensen i juni att han inte kunde väcka åtal mot Engström eftersom denne är död. Samt att det inte går ”att komma runt Stig Engström” och att utredningen ”kommit så långt man kan begära”.


Leif GW Persson: ”Saknar samtliga svar”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.