Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Wolodarski nobbar Opinion live

<p>"De är inte seriöst intresserade av grundfrågorna. De vill ha en medial pajkastning", säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski om SVT:s Opinion Live.<br></p>Foto: Christian Örnberg
Programledaren Olle Palmlöf fick tidigare kritik när han liknade en fikagrupp för afrosvenskar med högerextrema Ku Klux Klan.Foto: Sofia Sabel/Svt

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har avböjt medverkan i torsdagkvällens Opinion Live i SVT.

Frågan som ska diskuteras är om rädslan för Ryssland är överdriven.

Skälet till Wolodarskis återbud är att "programmet uppenbart inte är seriöst".

Det som fick bägaren att rinna över var en trailer för programmet där programledaren Olle Palmlöf blir skrämd av en rysktalande kvinna.

I torsdagens avsnitt av SVT:s debattprogram Opinion Live ska gästerna diskutera frågan "Är rädslan för Ryssland överdriven?"

En av de gäster som tackat ja till att medverka är Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski. Han har i sina ledarkrönikor flera gånger tagit upp ämnen som Rysslands desinformationskampanjer och att Sverige borde öppna dörren för ett Natomedlemskap med tanke på hotet från grannen i öst.

Men efter att Wolodarski sett SVT:s trailer för programmet har han nu lämnat återbud. I trailern blir programledaren Olle Palmlöf, som har en bakgrund som komiker, uppskrämd när han går förbi en kvinna som talar ryska.

 

 

 

 

"Har nu avböjt medverkan i kvällens @SVTOpinion, eftersom programmet uppenbart inte är seriöst", skriver Wolodarski på Twitter.

"Inte seriöst intresserade av grundfrågorna"

Till Expressen säger Peter Wolodarski att det inte bara är trailern han reagerar mot, utan hela det programupplägg som presenterats för honom, liksom intrycket han fått av tidigare program.

– Jag har pratat med redaktionen också, så klart. Jag har hört vad det är för upplägg de skisserar. De är inte seriöst intresserade av grundfrågorna. De vill ha en medial pajkastning, mellan en person som inte tror att Ryssland ägnar sig åt desinformation eller att Ryssland kan vara hotfullt, och personer som är villiga att debattera med honom.

Ska man inte få skämta om exempelvis militära hot?

– Absolut, de får skämta hur mycket de vill. Men om de vill bli tagna på allvar får de ordna en diskussion som visar att de läser på och tränger in i ämnet.

Även Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls tidning, har tackat nej till att medverka i kvällens program, av samma skäl som Wolodarski.

 

 

 

 

Jämförde fikaförening med Ku Klux Klan

Det är inte första gången det stormar kring Opinion Live.

Härom veckan diskuterades så kallade "separatistiska rum" i programmet. Frågan var om det är rätt eller fel att ha möten eller organisationer där personer med vit hudfärg inte får vara med.

En av de medverkande var Araia Ghirmai Sebhatu, grundare av organisationen Black Coffee, som själv beskriver sig som "antirasistisk separatistisk svart afrikansvensk organisation" som bland annat fikar tillsammans.

Programledaren Olle Palmlöf fick tidigare kritik när han liknade en fikagrupp för afrosvenskar med högerextrema Ku Klux Klan.Foto: Sofia Sabel/SVT

I slutet av programmet frågade programledaren Olle Palmlöf om det vore okej för en vit person att "skapa en separatistisk organisation som heter Ku Klux Klan bara för vita."

– Är det då fel för att det är någon form av överläge? frågade Olle Palmlöf.

– Jo men också för att de vill lyncha svarta människor, svarade Araia Ghirmai Sebhatu.

– Och ni vill inte lyncha vita människor? replikerade Olle Palmlöf.

Palmlöfs fråga väckte starka reaktioner, och en namninsamling startades för att Olle Palmlöf ska avgå.

"Tar seriöst på de ämnen som diskuteras"

Robert Olsson, ansvarig utgivare för Opinion Live, beklagar att Peter Wolodarski nu avböjt att medverka.

– Det är tråkigt. Vi har under programserien gjort små filmer som har fått en väldigt bra spridning och räckvidd. Vi träffar en annan målgrupp än vi annars gör. De görs med glimten i ögat. Det är olyckligt att Peter använder en liten film som skäl för att inte komma och diskutera en central fråga.

Enligt Peter Wolodarski är hela det programupplägg ni skisserar en "medial pajkastning".

– Den som har följt Opinion Live kan konstatera att vi inte har någon pajkastning, utan att vi tar seriöst på de ämnen som diskuteras. Möjligen kan det som inträffade för ett par veckor sedan prägla Peters bild.

Då tänker du på Ku Kux Klan-frågan?

– Ja. Den är inte representativ för de program vi har gjort sedan januari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.