Svensken Peter Holgersson tog hem förstapriset i klassen sportreportage. Foto: Peter HolgerssonSvensken Peter Holgersson tog hem förstapriset i klassen sportreportage. Foto: Peter Holgersson
Svensken Peter Holgersson tog hem förstapriset i klassen sportreportage. Foto: Peter Holgersson
John Stanmeyer arbetade med ett uppdrag för National Geographic när han tog bilden av migranter på stranden i Djbouti city. För den vann han priset World Press Photo of the Year.John Stanmeyer arbetade med ett uppdrag för National Geographic när han tog bilden av migranter på stranden i Djbouti city. För den vann han priset World Press Photo of the Year.
John Stanmeyer arbetade med ett uppdrag för National Geographic när han tog bilden av migranter på stranden i Djbouti city. För den vann han priset World Press Photo of the Year.
Amerikanen Tyler Hicks arbetade för New York Times när han tog bilden från terrorattacken i Westgate-gallerian i i Nairobi, Kenya. Bilden vann andrapris i kategorin spot news stories. Foto: REUTERS/Tyler Hicks/World Press PhotoAmerikanen Tyler Hicks arbetade för New York Times när han tog bilden från terrorattacken i Westgate-gallerian i i Nairobi, Kenya. Bilden vann andrapris i kategorin spot news stories. Foto: REUTERS/Tyler Hicks/World Press Photo
Amerikanen Tyler Hicks arbetade för New York Times när han tog bilden från terrorattacken i Westgate-gallerian i i Nairobi, Kenya. Bilden vann andrapris i kategorin spot news stories. Foto: REUTERS/Tyler Hicks/World Press Photo
Den polske fotografen Andrzej Grygiel tog hem andrapriset i katagorin sporthändelser. Foto: Andrzej Grygiel / Pap / Epa / TtDen polske fotografen Andrzej Grygiel tog hem andrapriset i katagorin sporthändelser. Foto: Andrzej Grygiel / Pap / Epa / Tt
Den polske fotografen Andrzej Grygiel tog hem andrapriset i katagorin sporthändelser. Foto: Andrzej Grygiel / Pap / Epa / Tt
Amerikanen Steve Winter vann första pris i klassen naturreportage. Foto: Steve WinterAmerikanen Steve Winter vann första pris i klassen naturreportage. Foto: Steve Winter
Amerikanen Steve Winter vann första pris i klassen naturreportage. Foto: Steve Winter
Sara Naomi Lewkowicz vann första pris i klassen reportage om aktuella frågor. Foto: Sara Naomi LewkowiczSara Naomi Lewkowicz vann första pris i klassen reportage om aktuella frågor. Foto: Sara Naomi Lewkowicz
Sara Naomi Lewkowicz vann första pris i klassen reportage om aktuella frågor. Foto: Sara Naomi Lewkowicz
Italienaren Alessandro Penso vann klassen årets nyhetsbilf för sitt foto på tillfälliga boenden för syriska flyktingar i bulgariska Sofia. Foto: Alessandro Penso / Onoffpicture / Epa / TtItalienaren Alessandro Penso vann klassen årets nyhetsbilf för sitt foto på tillfälliga boenden för syriska flyktingar i bulgariska Sofia. Foto: Alessandro Penso / Onoffpicture / Epa / Tt
Italienaren Alessandro Penso vann klassen årets nyhetsbilf för sitt foto på tillfälliga boenden för syriska flyktingar i bulgariska Sofia. Foto: Alessandro Penso / Onoffpicture / Epa / Tt
Den sydafrikanska fotografen Brent Stirton vann förstapris i kategorin arrangerade porträttbilder. Foto: Brent StirtonDen sydafrikanska fotografen Brent Stirton vann förstapris i kategorin arrangerade porträttbilder. Foto: Brent Stirton
Den sydafrikanska fotografen Brent Stirton vann förstapris i kategorin arrangerade porträttbilder. Foto: Brent Stirton

Peter vann i världens största fototävling

Publicerad

Den svenske frilansfotografen Peter Holgersson tog i dag hem den prestigefyllda tävlingen World Press Photo.

Med en bildserie på cancersjuka friidrottaren Nadja Casadei vann han i kategorin "sport feature".

– Det känns helt overkligt. Framför allt efter silvret i Picture of the Year i onsdags, säger Peter Holgersson.

På fredagen avgjordes den internationella pressfototävlingen World Press Photo. Och det blev svenskt i topp då den frilansfotografen Peter Holgersson, 48, tog hem förstapris.

Efter en fantastisk vecka, där han i onsdags vann silver i tävlingen "Picture of the Year", är han omtumlad.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att toppa silvret – men det tog bara två dagar.

– Jag har haft som mål att någon gång komma bland de sex främsta, eller kanske en pallplats. Men att snubbla på två pallplaceringar redan nu, det känns nästan för tidigt, säger matematikläraren som endast jobbat som professionell fotograf i fem-sex år.

"Tuffa bilder att ta"

Han får priserna för sina bilder på den cancersjuka friidrottaren Nadja Casadei.

– Det var tuffa bilder att ta. Man kommer så när inpå någon som upplever något så fruktansvärt. Då är det omöjligt att inte bli berörd. Men det var nästan jobbigare att redigera bilderna när jag kom hem. Då såg jag ansiktsuttrycken uppförstorade, jämfört med att se dem genom kameragluggen, säger han.

Peter Holgersson jobbar annars som matematiklärare på Linköpings universitet i Norrköping. Men trots framgångarna som fotograf är läraryrket inget han vill lägga på hyllan.

– Jag trivs fruktansvärt bra. Att bland det här knivskarpa, logiska matematiken med något som är helt estetiskt och subjektivt – jag tror att det är bra, säger han.

Tackar sin mentor

Peter vill rikta ett speciellt tack till sin mentor, fotografen Jonas Lindkvist på Dagens Nyheter.

– Han ska all heder i de här medaljerna. Jag har alltid litat på honom och nu fick jag det verkligen bekräftat att han har rätt, säger han.

Nu väntar två fantastiska resor för att ta emot de prestigefulla utmärkelserna. Först i Amsterdam i april för World Press Photo och sedan i maj då Picture of the Year delas ut i USA.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag