Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter vann i världens största fototävling

Svensken Peter Holgersson tog hem förstapriset i klassen sportreportage.Foto: Peter Holgersson
John Stanmeyer arbetade med ett uppdrag för National Geographic när han tog bilden av migranter på stranden i Djbouti city. För den vann han priset World Press Photo of the Year.
Amerikanen Tyler Hicks arbetade för New York Times när han tog bilden från terrorattacken i Westgate-gallerian i i Nairobi, Kenya. Bilden vann andrapris i kategorin spot news stories.Foto: REUTERS/Tyler Hicks/World Press Photo
Den polske fotografen Andrzej Grygiel tog hem andrapriset i katagorin sporthändelser.Foto: Andrzej Grygiel / Pap / Epa / Tt
Amerikanen Steve Winter vann första pris i klassen naturreportage.Foto: Steve Winter
Sara Naomi Lewkowicz vann första pris i klassen reportage om aktuella frågor.Foto: Sara Naomi Lewkowicz
Italienaren Alessandro Penso vann klassen årets nyhetsbilf för sitt foto på tillfälliga boenden för syriska flyktingar i bulgariska Sofia.Foto: Alessandro Penso / Onoffpicture / Epa / Tt
Den sydafrikanska fotografen Brent Stirton vann förstapris i kategorin arrangerade porträttbilder.Foto: Brent Stirton
1 / 8

Den svenske frilansfotografen Peter Holgersson tog i dag hem den prestigefyllda tävlingen World Press Photo.

Med en bildserie på cancersjuka friidrottaren Nadja Casadei vann han i kategorin "sport feature".

– Det känns helt overkligt. Framför allt efter silvret i Picture of the Year i onsdags, säger Peter Holgersson.

På fredagen avgjordes den internationella pressfototävlingen World Press Photo. Och det blev svenskt i topp då den frilansfotografen Peter Holgersson, 48, tog hem förstapris.

Efter en fantastisk vecka, där han i onsdags vann silver i tävlingen "Picture of the Year", är han omtumlad.

– Jag trodde att det skulle vara svårt att toppa silvret – men det tog bara två dagar.

– Jag har haft som mål att någon gång komma bland de sex främsta, eller kanske en pallplats. Men att snubbla på två pallplaceringar redan nu, det känns nästan för tidigt, säger matematikläraren som endast jobbat som professionell fotograf i fem-sex år.

"Tuffa bilder att ta"

Han får priserna för sina bilder på den cancersjuka friidrottaren Nadja Casadei.

– Det var tuffa bilder att ta. Man kommer så när inpå någon som upplever något så fruktansvärt. Då är det omöjligt att inte bli berörd. Men det var nästan jobbigare att redigera bilderna när jag kom hem. Då såg jag ansiktsuttrycken uppförstorade, jämfört med att se dem genom kameragluggen, säger han.

Peter Holgersson jobbar annars som matematiklärare på Linköpings universitet i Norrköping. Men trots framgångarna som fotograf är läraryrket inget han vill lägga på hyllan.

– Jag trivs fruktansvärt bra. Att bland det här knivskarpa, logiska matematiken med något som är helt estetiskt och subjektivt – jag tror att det är bra, säger han.

Tackar sin mentor

Peter vill rikta ett speciellt tack till sin mentor, fotografen Jonas Lindkvist på Dagens Nyheter.

– Han ska all heder i de här medaljerna. Jag har alltid litat på honom och nu fick jag det verkligen bekräftat att han har rätt, säger han.

Nu väntar två fantastiska resor för att ta emot de prestigefulla utmärkelserna. Först i Amsterdam i april för World Press Photo och sedan i maj då Picture of the Year delas ut i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.