Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Springare kritiseras efter nytt uttalande

Polisen Peter Springare har på nytt fått kritik efter ett uttalande han gjort vid en sluten sammankomst han deltog i under helgen.
Foto: SVEN LINDWALL
Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund.
Foto: REBECCA LINDSTRÖM

Polisen Peter Springare har fått kritik efter ett nytt uttalande.

Han ska bland annat ha sagt "Gruppvåldtäkter är ett kulturellt fenomen", rapporterar TV4.

Advokatsamfundet är starkt kritisk till uttalandet.

Polisen Peter Springare har på nytt fått kritik efter ett uttalande han gjort vid en sluten sammankomst han deltog i under helgen. Han ska bland annat ha sagt "Gruppvåldtäkter är ett kulturellt fenomen".

Uttalandet ska ha skett på en sluten sammankomst på Folkets hus på Hisingen i Göteborg och arrangören vill inte uppge sitt namn. 

"Gruppvåldtäkter kulturellt fenomen"

Springare höll en föreläsning och talade utifrån sin roll som förundersökningsledare på Örebropolisen. TV4 har tagit del av en videoupptagning från föreläsningen där man hör Peter Springare säga: "Det är ett hyfsat nytt fenomen som har eskalerat de sista 12-15 åren. Och naturligtvis, inte minst till följd av väldigt mycket kriminella invandrare som har kommit, så har det ökat", "det är ett kulturellt fenomen, det är det ingen tvekan om, det märker vi ju i förhören" och "det finns ju även etniska svenskar som ägnar sig åt gruppvåldtäkt men inte i den numerären som vi ser hos utlandsfödda våldtäktsmän".

Men redan i Brottsförebyggande rådets rapport från år 2000 skedde 30 till 60 gruppvåldtäkter varje år under åren 1991-1998, rapporterar TV4.

I ett sms till TV4 säger han att han uttalade sig utifrån privata slutsatser och att han som privatperson är han inte bunden av polisens objektivitetsplikt.

Polisledningen vill inte kommentera Peter Springares uttalande.

Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund.
Foto: REBECCA LINDSTRÖM

"Påverkar rättsäkerheten"

Uttalandet har kritiserats av Advokatsamfundet. Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund menar att det är viktigt att objektivitetsprincipen gäller för polisen.

– Det är anmärkningsvärt. Alla statstjänstemän och särskilt poliser måste ha bättre omdöme och hålla sig till vår regeringsform och dess människosyn, de här uttalandena är ju närmast rasistiska. När man uttalar sig på det här viset som polis ställer det alldeles särskilda krav, säger hon till TV4.

Anne Ramberg säger att man kan uttala sig om invandringsfrågor som polis, men man måste göra det sakligt.

– Ska man göra det ska man göra det sakligt och korrekt. Här lämnas påståenden som är helt generella och fullständigt felaktiga. Kan polisen inte följa objektivitetsplikten påverkar det rättsäkerheten i allra högsta grad, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.