Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Springare tar plats i den politiska hetluften

Peter Springare från Örebropartiet tar plats i kommunfullmäktige.
Foto: SVEN LINDWALL
Markus Allard, ordförande för Örebropartiet, har en bakgrund i Vänsterpartiet.
Foto: SVEN LINDWALL
Markus Allard, partiledare för Örebropartiet, och Peter Springare tar var sin plats i Örebro fullmäktige.

Den kontroversielle polisen Peter Springare, 62, tar plats i kommunfullmäktige i Örebro.

Där vill han bli ”en stoppkloss” för de andra politikerna.

– Jag blev förvånad över att han var annorlunda mot den mediala bilden som hade målats upp, där det insinuerades att Peter var rasist, säger Örebropartiets partiledare Markus Allard.

Örebropartiet fick två mandat i kommunalvalet – och tar nu plats i stadens kommunfullmäktige. 

Det blir dels ordföranden Markus Allard, dels den kontroversielle brottsutredaren Peter Springare som har hamnat i hetluften flera gånger – bland annat för ett uttalande på Facebook om att "förinta alla vänsterextrema journalister". Han har också utretts av sin egen myndighet, polisen, för dataintrång – en förundersökning som senare lades ner. 

Så sent som i mitten av juni petades han som spaningsledare från utredningen kring mordet på Lena Wesström, 45. 

Peter Springare: "Jäkligt stimulerande"

Nu är det tänkt att Peter Springare ska bli politiker vid sidan av en tidigare vänsterpartist. Örebropartiets ordförande Markus Allard var tidigare ordförande för Ung Vänster i Örebro men blev utesluten – bland annat för att ha uttryckt sympatier för den vänsterextrema grupperingen Revolutionära Fronten. Vid den tiden kritiserade han även polisen.

– Det var pubertala uttalanden som jag sa som Ung Vänster. Jag tyckte det då, men man får lära sig hur verkligheten ser ut när man bygger ett nytt parti. Det har varit en nyttig resa för mig. 

En av Örebropartiets viktigaste frågor är invandring.

Markus Allard om politikerlöner: "30 000 är en mer rimlig lön"

– Vår hållning när det gäller invandringsfrågorna generellt är att vi naturligtvis ska ta emot invandrare och flyktingar, men vi måste göra det så att vi kan hantera det – mänskligt och ekonomiskt, säger Peter Springare.

Örebropartiets ordförande Markus Allard har en bakgrund i Vänsterpartiet.
Foto: SVEN LINDWALL

– Vi vill företräda kommunens intressen och då tjänar vi rent materiellt på en minskad invandring, det är inget snack om saken, säger Markus Allard och fortsätter:

– Sedan kan inte ett litet Örebroparti stoppa invandringen.

En annan av partiets högprioriterade frågor är lägre politiklöner.

– De höjde nyligen politikerlönerna till 65 000. Tidigare var politiker mer representanter av folkrörelser och var förankrade i vardagen. 30 000 är en mer rimlig lön, det tror vi de överlever på, säger Markus Allard.

Peter Springare: "Jag har ingen dålig lön"

Precis som sin partiordförande Markus Allard vill Peter Springare se lägre politikerlöner. 

Vad har du själv i lön?

– Jag har ingen dålig lön, men kan inte säga exakt. Men jag är nöjd.

Vill sänka de politiska lönerna

Markus Allard och Peter Springare träffades när Allard jobbade på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag och skulle intervjua just Peter Springare. 

– Det var när han skrev de här inläggen på Facebook som det blev ett jävla liv om. Jag blev förvånad över att han var annorlunda mot den mediala bilden som hade målats upp, där det insinuerades att Peter var rasist. Han var riktigt vettig, framför allt när vi diskuterade korruption inom polisen. Vi träffades igen och tog flera öl. Jag nämnde Örebropartiet men sa att det bara innebar motgångar att gå med. Då tändes ett ljus i hans ögon. Lite som att han sporrades av det.

Mats Nylén: "Inte konstigt på något sätt"

Hur har Springare påverkat Örebropartiet?

– Många tycker om Peter, så är det ju, säger Markus Allard. Jag tror att det har påverkat partiet positivt, eftersom han är känd och har dragit många personkryss. Han är inte medietränad utan skolad i hur man bekämpar kriminella. Det blev orimliga proportioner kring hans inlägg på Facebook. Nu säger typ alla det han sa då, det har blivit sanning. 

Polismyndigheten ser inget problem i Peter Springares politiska engagemang.

– Det finns lagstiftning som ger en medarbetare, även statligt anställda, rätt vara lediga för politiska uppdrag, inklusive att sitta i domstol och vara nämndeman, som också är ett politiskt uppdrag, säger Mats Nylén, kommunikationschef vid polismyndighet region Bergslagen. Så det är inte konstigt på något sätt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.