Peter Springare slår tillbaka mot Leif GW

<p>Peter Springare, polis i Örebro, slår nu tillbaka mot Leif GW Persson, som kritiserade honom i Veckans brott i SVT.</p>
Foto: Sven Lindwall
Leif GW Persson hävdade i "Veckans brott" också att Peter Springares inlägg är ett tecken på att han sympatiserar med Sverigedemokraterna, något kriminologiprofessorn hävdar att en majoritet av poliserna som har kontakt med den här problematiken gör.
Foto: Olle Sporrong

Polisen Peter Springare slår tillbaka mot kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

I Veckans brott kritiserade Leif GW Persson Peter Springare för att han i ett mycket uppmärksammat Facebookinlägg berättat om pågående utredningar.

"Nej GW, jag behöver inte hålla käften om vad för brott som ligger på mitt skrivbord", skriver han i ett inlägg på Facebook.

Två inlägg på Facebook av polisen Peter Springare, förundersökningsledare vid grova brottsenheten vid Örebropolisen, har fått stor genomslagskraft de senaste dagarna.

Peter Springare påstod att det främst är utländska män som står för de grova brott han utreder just nu – och räknade upp deras namn och vilka länder de kommer ifrån.

I tisdagens "Veckans brott" i SVT kommenterade kriminologiprofessorn Leif GW Persson inläggen.

– Jag vill påstå att han ger en korrekt beskrivning av sin vardag. En majoritet av de ärenden han handlägger har en misstänkt som inte har svenskt ursprung, och han är inte den första polisen att göra den iakttagelsen, sa Leif GW Persson i programmet.

Men han tyckte samtidigt att Peter Springare ger en missvisande bild av helheten.

– Och han ska hålla käften om vad som ligger på hans skrivbord. Det får han prata om när det finns en dom som vunnit laga kraft, sa Leif GW Persson.

Peter Springare: "Jag behöver inte hålla käften"

Peter Springare har tidigare polisanmälts för hets mot folkgrupp och en internutredning väntar. Han slog på tisdagskvällen tillbaka mot Leif GW Perssons uttalande.

Leif GW Persson.
Foto: Alex Ljungdahl

"Nej GW, jag behöver inte hålla käften om vad för brott som ligger på mitt skrivbord. Däremot skall jag hålla käften om innehållet och omständigheterna och identiteterna på de inblandade. Fejkade "hittepånamn" kopplade till brottsrubriceringarna kan jag också lämna. Kanske inte helt påläst där GW", skriver Örebropolisen Peter Springare i ytterligare ett Facebookinlägg.

GW: "Hur förhålla sig till en poliskår som stöder SD?"

Leif GW Persson hävdade i "Veckans brott" också att Peter Springares inlägg är ett tecken på att han sympatiserar med Sverigedemokraterna, något kriminologiprofessorn hävdar att en majoritet av poliserna som har kontakt med den här problematiken gör.

– Men vår regering ser inte SD som demokratiskt pålitliga, hur ska man då förhålla sig till att vi har en poliskår som stöder dem? Polisen är den mest missnöjda yrkeskategori vi har, och vart ska man då söka säg när man går till valurnorna? Jo, SD är kanalen för den typen av missnöje, sa Leif GW Persson.

Peter Springare valde dock att inte kommentera uttalandet om politisk hemvist.

"Lämnar sedan analysen om polisers politiska hemvist därhän. Annars en stundtals munter analys av mitt inlägg i debatten om kriminella invandrare", skriver han avslutningsvis i inlägget.

Expressen har sökt Peter Springare.

Brottslighet och ursprung

I Sverige förs inte regelbundet statistik över brott och ursprung. Senast det gjordes var 2005 då Brå publicerade en undersökning. Den visade att närmare 60 procent av brotten under den undersökta perioden kunde hänföras till personer födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar.

Rapporten visade dock att utrikes födda i större utsträckning tenderar att vara registrerade för brott än inrikes födda. Brå listade tre möjliga orsaker till detta:

■ Svårt att bryta upp från hemlandet och bosätta sig i ett nytt land.

■ Sociala faktorer som generellt ökar risken för brott är vanligare bland invandrare.

■Det mottagande som invandrare får i Sverige har brister.


Källa: Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet av BRÅ, 2005

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.