Foto: SVEN LINDWALL
 Foto: SVEN LINDWALL

Peter Springare frias från misstankar om dataintrång

Publicerad

Peter Springare frias från misstankar om dataintrång.

Chefsåklagare Lena Lithner har lagt ner förundersökningen, skriver Nerikes Allehanda.

Det var tidigare i år som Peter Springare anmäldes för dataintrång av polismyndigheten.

Orsaken är den debattartikel i februari där Springare sammanställt egen statistik med hjälp av polisens databaser.

Nerikes Allehanda uppger nu att förundersökningen har lagts ner, och Peter Springare kommer inte att åtalas.

"Det finns inte längre anledning att fullfölja undersökningen", skriver chefsåklagaren, enligt NA.

 

LÄS MER: Polisen anmäler polisen Peter Springare

 

Dagen efter att debattartikeln publicerades i februari inkom en anmälan till Särskilda åklagarkammaren. Polismyndigheten uppgav då att man hade anledning att tro att Springare gjort sig skyldig till dataintrång eller tjänstefel.

– Man har anmält honom eftersom man misstänker att han har gjort slagningar (i polismyndighetens datorer, reds anm.) som han inte varit behörig att göra, sa chefsåklagaren Lena Lithner vid Särskilda Åklagarkammaren till SVT Örebro då.

Anmäldes för hets mot folkgrupp

I februari skrev Peter Springare på Facebook om en kraftig överrepresentation av kriminella invandrare vid grova våldsbrott i Örebro. Han anmäldes då för hets mot folkgrupp, men förundersökningen lades senare ned.

 

LÄS MER: Peter Springare ska utredas för dataintrång

 

Efter anmälan om dataintrång skrev Peter Springare följande i ett sms till Expressen:

– Det enda jag kan säga är väl att polismyndigheten gräver vidare för att om möjligt hitta något som de kan hänföra till något brottsligt. Jag kan tänka mig att de tillsatt en ordentlig resurs för att hitta något. I synnerlighet som de misslyckades med anmälningen om hets mot folkgrupp. Det är ju så det fungerar inom polismyndigheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag