Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Springare blev utköpt av polisen: ”Kunde inte tacka nej”

Förlikades i Arbetsdomstolen.
Peter Springare har blivit utköpt från polisen.Foto: SVEN LINDWALL

Den kontroversielle polisen Peter Springare har blivit utköpt från polisen.

Han har förlikats med sin arbetsgivare i Arbetsdomstolen – och går nu i pension.

– Jag fick till slut ett sånt bud som inte gick att tacka nej till. Skyhögt över vad jag skulle kunna få i skadestånd, säger Springare till NA.

Peter Springare ledde mordutredningen kring Lena Wesström i Örebro sommaren 2018. 

Utredningen fick kritik bland annat för att trebarnsmamman hittades död i närheten av sitt hem av privatpersoner först fyra dagar efter att hon anmälts försvunnen – trots sök med hundpatrull hittade polisen inte kroppen. 

Springare och hans chef petades från utredningen. Enligt Springare angavs inget skäl till att han petades, och menade också att ingen kritik hade förts fram till spaningsledningen dessförinnan. Omplaceringen meddelades dessutom genom ett massmejl, vilket Springare kritiserade. 

Peter Springare om budet: Kunde inte tacka nej

Han valde att ta strid mot sin arbetsgivare. Fackförbundet ST backade honom, och krävde i första hand att avskedandet skulle ogiltigförklaras. De menade också att staten skulle betala 150 000 kronor i skadestånd till Springare, skriver NA.

31 oktober träffades parterna i Arbetsdomstolen och Arbetsgivarverket, som företrädde staten, tog initiativ till en förlikning. 

– Jag fick till slut ett sånt bud som inte gick att tacka nej till. Skyhögt över vad jag skulle kunna få i skadestånd, säger Peter Springare till NA.

Han har redan fått pengarna i en klumpsumma, säger han, men berättar inte hur mycket det handlar om. På den raka frågan om det handlar om mer än en halv miljon kronor svarar han:

– Nej, mera. Det fanns inte en möjlighet för mig att tacka nej. Jag är helt tillfreds med uppgörelsen vi gjort.

Anmäld av polisledningen flera gånger

Peter Springare har väckt uppmärksamhet och kritiserats av polisledningen sedan våren 2017. Han skrev då på Facebook att personer med invandrarbakgrund var kraftigt överrepresenterade vid grova våldsbrott i Örebro. Han anmäldes då av polisledningen för hets mot folkgrupp, men åtalades inte.

Han har också kritiserats för uttalande om att ”våldtäkt är ett kulturellt fenomen”.

Polisledningen anmälde honom även för dataintrång, efter en debattartikel där Springare sammanställt egen statistik med hjälp av polisens databaser. Den förundersökningen lades också ner.

Expressen söker Peter Springare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.