Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Springare anmäls av egna ledningen

I ett sms till TV4 säger Peter Springare att han uttalade sig utifrån privata slutsatser och att han som privatperson är han inte bunden av polisens objektivitetsplikt.
Foto: SVEN LINDWALL

Polisen Peter Springare anmäls av den egna ledningen efter ett uttalande om att gruppvåldtäkter är ett "kulturellt fenomen".

– När man lyssnar på TV4-inslaget från förra veckan uppstår frågor huruvida det han säger kan vara brottsligt eller inte, säger Mats Nylén, kommunikationschef för polisen i Bergslagen.

Peter Springare höll i början av februari en föreläsning för ett slutet sällskap i Göteborg utifrån sin roll som förundersökningsledare på Örebropolisen.

"Det är ett hyfsat nytt fenomen som har eskalerat de sista 12-15 åren. Och naturligtvis, inte minst till följd av väldigt mycket kriminella invandrare som har kommit, så har det ökat. [...] Det finns ju även etniska svenskar som ägnar sig åt gruppvåldtäkt men inte i den numerären som vi ser hos utlandsfödda gärningsmän. Det är ett kulturellt fenomen", sa han på föreläsningen enligt TV4 Nyheterna.

Peter Springare: Privata slutsatser

Enligt Brottsförebyggande rådets rapport från 2000 anmäldes mellan 30 och 60 gruppvåldtäkter varje år även på 1990-talet. "Av de personer som misstänktes för gruppvåldtäkter under 1990-talet var 58 procent svenskar, 32 procent invandrare (utrikes födda och folkbokförda i Sverige) och 10 procent personer som inte var folkbokförda i Sverige. Av svenskarna hade en fjärdedel invandrarbakgrund (minst en förälder född utrikes)", står det i rapporten.

I ett sms till TV4 säger Peter Springare att han uttalat sig utifrån privata slutsatser och att han som privatperson inte är bunden av polisens objektivitetsplikt.

"Åklagare ska ta ställning"

I fredags anmäldes han av polisledningen i Örebro län, som TV4 Nyheterna var först med att berätta. Man vill undersöka om han brutit mot polisens objektivitetsprincip; att polisen ska vara saklig och opartisk och inte får handla efter egna åsikter eller omständigheter som inte är relevanta.

– Då har vi en skyldighet enligt en förordning som finns att anmäla det för intern utredning, säger Mats Nylén.

Han säger ju att han uttalar sig utifrån privata slutsatser?

– Det är det som åklagaren ska ta ställning till om det är rätt eller fel. Jag vill inte närmare gå in på det. Om man lyssnar på vad han säger så får man bilda sig en egen uppfattning.


Johanna Björkman, advokat och tidigare åklagare

Johanna Björkman säger apropå Peter Springares uttalande att gruppvåldtäkter är ett "kulturellt fenomen":
"Som offentliganställd har han en lojalitetsplikt mot arbetsgivaren och en stark yttrandefrihet att kunna uttrycka åsikter men som polis har han också en objektivitetsplikt". 

Hon har svårt att tro att hans uttalande är olagligt men säger:

"Det han säger är grovt generaliserande men å andra sidan är det vad han tycker sig se i Örebro. Det är omdömeslöst och olämpligt eftersom han är polis dygnet runt och det kan störa förtroendet för polisen om exempelvis någon i Örebro drar sig för att anmäla ett brott för att man känner att man tillhör den skaran han beskrivit och inte känner förtroende. För det andra kan man få en oro om man undrar om personen är objektiv i de utredningar man gör".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.