Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Plax hedrades – förd till sista vilan

Peter Plax hedrades – förd till sista vilan.
Pappan Dmitri: ”Det var viktigt för oss att Peter skulle begravas på Danderyds kyrkogård. Han har levt hela sitt korta liv i Danderyd, föddes här, gick på dagis här, på förskolan, i låg- mellan- och högstadiet. Han gillade Danderyd, trivdes här”. Foto: OLLE SPORRONG
Mordet på 16-åringen har försatt Danderyd i sorg.Foto: OLLE SPORRONG
Begravningsgudstjänsten varade i 40 minuter innan kyrkoherden, fader Angel, förklarade den avslutad.Foto: OLLE SPORRONG
Efter tisdagens gudstjänst jordfästes 16-åringen på kyrkogården vid Danderyds kyrka.Foto: OLLE SPORRONG

Peter Plax gick ur högstadiet med toppbetyg i början av sommaren.

Veckor innan gymnasiestarten blev han brutalt mördad i ett till synes slumpartat våldsdåd.

När 16-åringen på tisdagen fördes till sin sista vila fanns fler sörjande än platser i kyrkan.

På tisdagsmorgonen strömmade besökarna in genom portarna till rysk-ortodoxa kyrkan i centrala Stockholm.

När den praktfullt utsmyckade salen var full till sista ståplats fortsatte skaran av sörjande i alla åldrar sträcka sig ut i den angränsande entrégången.

Den lilla kören sjöng sakral stämsång på kyrkoslaviska. Toner om människans sista vandring innan mötet med Gud.

Tårar rann och blickar fästes på den öppna kistan i ljust trä placerad i mitten av salen.

I den vilade Peter Plaxs kropp, vördnadsfullt inlindad i en vit skrud. Genom en tunn slöja över huvudet gick att skönja 16-åringens unga ansikte.

Kistan fylldes med blommor under begravningen. Foto: OLLE SPORRONG

Peter Plax döptes i samma kyrka 

En gång i tiden döptes Peter i salen. Denna morgon samlades familj och vänner på samma plats för att ta ett sista farväl av honom.

Mordet på 16-åringen har försatt Danderyd i sorg. I början av sommaren gick han ur högstadiet med toppbetyg. Inför sommarlovets slut var mönstereleven inskriven att börja sin första termin på gymnasiet, den 19 augusti.

I intervjuer har hans föräldrar beskrivit honom som en intelligent, skötsam och varm tonåring med sällsynt begåvning för både musik och studier. Drömmen: Att bli psykolog.

– Peter var en mycket social och snäll person som alltid ställde upp för andra, alltid försökte hjälpa till så gott han bara kunde. Han delade gärna med sig av sina kunskaper och gillade att diskutera, ställa frågor och lyssna på svar, säger hans pappa Dmitri och fortsätter:

– Och han var alltid ytterst respektfull mot alla.

Peter Plax mördades med en yxa under en cykeltur. Foto: DMITRI PLAX

Tonåringen uppges ha sagt att han ”kände för att döda någon”

Fredagen den 2 augusti slogs 16-åringens framtidsdrömmar i kras. 

Den kvällen blev Peter mördad med en yxa under en cykeltur tillsammans med en nära vän.

Det är fortfarande oklart vad som har hänt – och varför. Kort efter våldsdådet slog den andre tonårspojken själv larm och erkände att han bragt Peter om livet. Nu sitter han häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

I förhör uppges han ha sagt att han ”kände för att döda någon”, utan att ha gett någon närmare förklaring, enligt Aftonbladet.

När Peter Plax begravdes var det fler sörjande än platser i kyrkan. Foto: OLLE SPORRONG

Pappan: ”Mitt gamla liv är slut”

Tisdagens begravningsgudstjänst varade i 40 minuter innan kyrkoherden, fader Angel, förklarade den avslutad. Han bjöd in åhörarna att gå fram till den öppna kistan för att hedra den döde.

Först var Peters mamma Olga. Hon lutade sig framåt och lade sin hand mot sonens kropp i ett sista farväl. 

När pappa Dmitri stod framme vid kistan och såg sonen för sista gången, var sorgen så påtaglig att benen för ett ögonblick inte längre kunde bära honom.

Efter föräldrarna följde en strid ström av besökare. Kistan fylldes med ett hav av blomster. Sedan slöts den.

Att begravningen skulle locka en stor besökarskara var väntat. Redan på en minnesstund i början av förra veckan kom 200 personer.

– Han älskade att berätta för mig om vad hans kompisar var bra på – oavsett om det var idrottsprestationer eller sång. Han var stolt över sina vänners framgångar, gladdes för deras skull. Jag tror det är därför som så många kom både till minnesstunden förra måndagen och till begravning i dag, säger Dmitri.

Peter vilar nu i sina hemtrakter

Nu vilar Peter Plax i sina hemtrakter. Efter tisdagens gudstjänst gravsattes 16-åringen på kyrkogården vid Danderyds kyrka.

– Det var viktigt för oss att Peter skulle begravas på Danderyds kyrkogård. Han har levt hela sitt korta liv i Danderyd, föddes här, gick på dagis här, på förskolan, i låg- mellan- och högstadiet. Han gillade Danderyd, trivdes här, säger Dmitri.

Vad händer nu?

– Jag vet inte vad som blir nu. Mitt gamla liv är slut. Det återstår att se om och hur ett nytt liv blir.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.