"Att jag gjort illa mig själv är en sak, men barnen har fått lida något fruktansvärt mycket", säger Peter Andersson. Foto: Privat"Att jag gjort illa mig själv är en sak, men barnen har fått lida något fruktansvärt mycket", säger Peter Andersson. Foto: Privat
"Att jag gjort illa mig själv är en sak, men barnen har fått lida något fruktansvärt mycket", säger Peter Andersson. Foto: Privat
Den här bilden togs samma dag som Peter beslutade sig för att lägga drogerna bakom sig. Foto: PrivatDen här bilden togs samma dag som Peter beslutade sig för att lägga drogerna bakom sig. Foto: Privat
Den här bilden togs samma dag som Peter beslutade sig för att lägga drogerna bakom sig. Foto: Privat

Peter missbrukade i 30 år – vädjar till föräldrar

Publicerad

För Peter Andersson började missbruket redan vid 20-årsåldern.

Regelbunden alkoholkonsumtion övergick till illegala droger.

Han glömde sina barn på förskolan, de fick se hur han kollapsade på golvet och hur han greps av polis.

– Att jag gjort illa mig själv är en sak, men barnen har fått lida något fruktansvärt mycket, säger han.

På skolavslutning i sexan drack Peter Andersson från Lycksele öl med några vänner. Vid 16 års ålder greps han av polis för narkotikainnehav.

Men det första mötet med polisen hindrade honom inte från att fortsätta använda drogerna. Hans missbruk övergick till ännu farligare substanser.

– Från 16 års ålder var det hasch och alkohol som var huvuddrogerna. Sen kom amfetamin in i bilden. Under ett år tog jag amfetamin exakt varje dag. Då tror jag barnen hade fötts.

Men konsekvenserna hann ifatt honom. Peter och hans fru missbrukade tillsammans och det var deras tre barn som lidande såg på.

– Från början var det jättekul för barnen, vi gjorde mycket med dem. Men till slut orkar man inte. Man kunde vara vaken i flera dygn.

En gång glömde han barnen på förskolan. Både han och frun låg och sov medan barnen fick vänta i två timmar.

– Att jag gjort illa mig själv är en sak, men barnen har fått lida något fruktansvärt mycket. De har sett allt missbruk. De har sett hur deras pappa ramlat omkull på golvet i en fylla och hur polisen har hämtat mig. De har sett saker som inga barn ska behöva uppleva.

"Mår fruktansvärt dåligt"

När Peter Andersson var i 30-årsåldern var socialtjänsten inblandad i familjens situation. Han skickades till behandlingshem och fick ofta besök av polis.

– Det har inte hjälpt ett dugg, jag ville inte sluta missbruka. Jag fick återfall efter återfall. Jag vet inte hur många gånger polisen har varit hemma hos mig, gjort husrannsakan och plockat in mig, säger han.

Trots att han såg hur barnen for illa av missbruket var suget för starkt. Han kunde helt enkelt inte sluta.

– Jag mår så fruktansvärt dåligt än att jag har gjort barnen så illa som jag har gjort. Inga barn ska behöva vara med om ett missbruk i hemmet.

Barnen växte upp och till slut ställdes ett ultimatum av hans ena dotter. Peter fick välja mellan drogerna eller att få träffa sina barnbarn.

Då fattade han sitt livs viktigaste beslut.

– Jag bestämde mig för att det är slut med mitt missbruk. Det var inget behandlingshem, det var jag som hjälpte mig själv. Men det var inte lätt.

Vädjar till föräldrar om drogmissbruk

I dag är han 52 år och har lagt drogerna bakom sig. Hans kropp fungerar inte som den ska efter det 30 år långa missbruket.

Men för Peter spelar det ingen roll. Det viktiga nu är att försöka hjälpa andra.

Han riktar sig direkt till föräldrar med en stark vädjan.

– Ni måste skaffa er information om droger. Föräldrar måste verkligen se om barnen förändras i sitt beteende. Är de vakna om nätterna, är ute länge och skaffar andra kompisar ska du se det som ett stort varningstecken. Om de röker tobak ska du kolla om det finns cigarettpapper som är upprivna – det är ett varningstecken på att de använder cannabis, säger han.

Han riktar sig även till ungdomar, som han hoppas aldrig ska testa droger. När konsekvenserna hinner ifatt inser man vilket elände det är, menar han.

– Om jag skulle kunna hjälpa någon, bara någon, skulle det vara fantastiskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag