Peter Lundgren, SD, friades – nu överklagar åklagaren domen

Bakslag för SD-toppen – ljud med kvinnans vittnesmål.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Åklagaren överklagar tingsrättens dom mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD). 

Lundgren friades från misstankarna om sexuellt ofredande av tingsrätten, men nu skriver åklagarmyndigheten att nya uppgifter har kommit in – vilket fått åklagaren att överklaga.

– Man kan ifrågasätta rimligheten i att en förundersökning återupptas när det är ett bötesbrott vi pratar om, säger Lundgrens advokat Tor Åström.

Efter att domen meddelats i Jönköpings tingsrätt den 28 oktober inkom nya uppgifter i ärendet, skriver åklagarmyndigheten.

Förundersökningen har därför återupptagits och chefsåklagare Maria Sterup har överklagat tingsrättens dom.

– Nu kommer vi bearbeta materialet och genomföra ytterligare förhör. Därför begär jag anstånd till den 15 januari, men min förhoppning är att utredningen är slutförd innan dess. Så snart det är möjligt kommer jag att lämna in bevisuppgift till Jönköpings tingsrätt, säger chefsåklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande.

Nytt bevismaterial - originalljudfilerna

Expressen kunde redan i förra veckan avslöja att polis och åklagare tagit emot nytt bevismaterial i målet - bestående av originalljudfilerna från telefonsamtal mellan SD:s tidigare EU-parlamentariker Kristina Winberg och en kvinnlig partikamrat. 

På ljudfilerna vittnade partikamraten att Peter Lundgren, på ett hotellrum i Nacka under SD:s valkonferens i mars 2018, tagit henne på brösten mot hennes vilja - vilket Expressen avslöjade under EU-valrörelsen förra året.

I samtalen beskrev kvinnan för Winberg, som också var med på hotellrummet, hur hon reagerade på det ovälkomna närmandet:

– Ja, han klämde ju för fan åt mig med benen ju. Jag fick såna panik... Jag fick panik.

Hon sa också:

– Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom.

Avslöjandet i EU-valrörelsen fick stort genomslag. Peter Lundgren, som toppade SD:s EU-vallista, ställde in flera viktiga framträdanden sista veckan före valdagen. Partiet valde också att sparka ut Winberg, som stod på plats fyra på listan, från valsedeln. 

Expressens avslöjande ledde också till att åklagaren inledde förundersökning och i november förra året åtalades Peter Lundgren för sexuellt ofredande. 

Kvinnans röst förvrängd

När målet togs upp i Jönköpings tingsrätt i oktober användes delar av Expressens tv-inslag som bevisning mot Lundgren. I inslaget var kvinnans röst förvrängd av Expressen för att skydda hennes identitet. Peter Lundgren kommenterade detta när han hördes i tingsrätten:

– Jag har ingen aning om vilka som pratar på den här ljudfilen överhuvudtaget. Det kan vara vem som helst egentligen. 

ÅKLAGAREN: Tror du att det är NN (kvinnans namn, reds anm) som pratar på ljudfilen?

– Nej, sa Lundgren.

Kvinnan, som inte velat medverka i utredningen mot Lundgren, ville i tingsrätten inte heller kännas vid sin förvrängda röst i tv-inslaget.

I den friande domen riktades också fokus mot att åklagaren inte hade tillgång till originalljudfilerna utan bara delar där kvinnans röst var förvrängd. I domen står att det är ”fullt möjligt att anta att den person som hörs på Expressens inspelning” är den kvinnliga partikamraten, men samtidigt att ”det inte är möjligt att göra någon säker identifiering av vem rösten tillhör”.

Vidare står det i domen att ”det inspelade samtalet har redigerats, oklart av vem och med vilka förutsättningar eller överväganden”.

Men nu har åklagaren tagit del av originalljudfilerna där kvinnans röst inte är förvrängd.

Peter Lundgrens advokat Tor Åström reagerar på att åklagaren begärt anstånd med att inkomma med ny bevisning till 15 januari nästa år.

– Det tycker jag är lite konstigt eftersom om hon är missnöjd med tingsrättens dom så bör hon rimligen i överklagandet kunnat ange grunderna för det. Men det har hon inte gjort, säger han.

Åström fortsätter:

– Jag tycker att en viktig aspekt är dels att förundersökningen har hållit på rätt lång tid redan innan tingsrätten och dels kan man ifrågasätta rimligheten i att en förundersökning återupptas när det är ett bötesbrott vi pratar om.

– Det är lite grand fråga om proportionalitet, menar jag, i rättstillämpningen från åklagarens sida. Man kan verkligen ifrågasätta det.

Ny bevisning mot SD:s Peter Lundgren

Polisen har fått tillgång till originalfilerna – hör Expressens David Baas om utvecklingen i fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.