Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Lundgren polisanmäler Winberg

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Peter Lundgren har polisanmält Kristina Winberg för förtal. 

Det säger han till Expressen efter avslöjandet om att han tafsat på en kvinna. 

– Hon utnyttjar den här situationen och hänger ut mig i varenda intervju mer eller mindre, säger SD-toppen. 

Peter Lundgren, Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, har polisanmälts efter Expressens avslöjande om att han gjort närmanden mot en partikollega. 

En förundersökning i ärendet har inletts. 

– Jag har precis påbörjat förundersökningen. Vi måste höra personer och gå igenom materialet, det tar en stund, säger chefsåklagare Maria Sterup vid särskilda åklagarkammaren. 

Peter Lundgren säger att han välkomnar förundersökningen. 

– I stället för att det har varit media i mångt och mycket som har varit åklagare, domare och bödel så går vi in i rättssystemet och låter dem titta på det här i stället, säger han. 

Samtidigt säger han att de senaste dagarna har varit jobbiga. 

– Jag tror inte den som inte har varit utsatt för ett sådant här drev förstår vad det gör med en själv. Det knäcker en ganska mycket, säger Peter Lundgren. 


Peter Lundgren: Har polisanmält Kristina Winberg 

Han säger också att det här ”är ett verk av en tredje part”. 

– Jag har också i dag polisanmält Kristina Winberg för förtal. Det får vara någon gräns, säger han.  

– Hon utnyttjar den här situationen och hänger ut mig i varenda intervju mer eller mindre och även kvinnan i fråga, som inte vill det. Det tycker jag inte känns okej, säger han vidare. 

Under natten till tisdag valde Sverigedemokraterna att publicera en film, där Peter Lundgren och den utsatta kvinnan tillsammans pratar om vad som skett. 

Kristina Winberg: Förstår ingenting 

Kristina Winberg säger att hon blev förvånad över nyheten att hon polisanmälts. 

– Jag förstår ingenting. Jag förstår inte vad han skulle kunna anmäla mig för, för jag har bara talat sanning om den här situationen. Jag är väldigt frågande till vad han skulle kunna anmäla mig för. 

– Alla pratar om hans namn. Det är väl inte konstigt om jag också säger hans namn, om alla andra gör det?, säger hon vidare. 

Tidigare har hon sagt till Expressen: 

– Jag har fått mycket skit för att folk tror att jag har läckt det här till medierna, vilket jag verkligen inte gjort. Varför skulle jag läcka det här så nära ett val? När vi har så bra opinionssiffror? 

Peter Lundgren anmäler Kristina Winberg för förtal. Detta säger han innan Aftonbladets debatt på onsdagskvällen.
Foto: Niklas Svensson


Peter Lundgren: Har varit en jobbig period 

I kväll kommer Peter Lundgren att medverka i Aftonbladets debatt inför EU-valet – efter att i två dagar ha ställt in flera framträdanden. 

– Det känns bra. Det har varit en jobbig period för mig. Det är egentligen första gången när man har ett sådant här drev efter sig, där alla gör allt för att ta all form av människovärde och heder av en. Jag skulle ljuga som jag sa att det inte känns, säger han. 

Det var i lördags som Expressen konfronterade Peter Lundgren med uppgifter om ett ovälkommet närmande från hans sida mot en kvinnlig partikamrat. Det ska ha skett på ett hotellrum under ett partiarrangemang förra året.Först nekade Lundgren, men medgav senare:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där. Vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

Peter Lundgren säger att han är osäker på hur de senaste dagarnas rapportering kommer att påverka SD:s resultat i valet. 

– Det är klart, det har flyttat fokus från det vi vill hålla på med. Vi vill prata politik. 

Peter Lundgren säger till Expressen efter en debatt på onsdagen att det var kvinnan som tog initiativ till videon.

– Hon föreslog att vi skulle göra den och det är jag glad för. Hon är en god vän. På kvällen när vi var färdiga gick vi och åt middag ihop. För oss är saken utagerad men nu ska massa andra lyfta det. Jag välkomnar att det nu är en rättssak och inte något för media att bedöma.

Är du rädd att något mer kommer fram?

– Nej.

Under debatten fick Peter Lundgren en del pikar för händelsen, vilket han avfärdar som billiga politiska poänger.

– Jag försöker undanhålla mig själv från billiga poänger. Jag ser ingen anledning till det.

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Twitter:

”Peter Lundgren (SD), som själv är polisanmäld, polisanmäler nu i sin tur en av sina partikamrater. Fortsätter SD såhär så får vi snart utbilda ännu fler poliser…”

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1131257615407886337

Detta har hänt

Under söndagskvällen skickade SD ut ett pressmeddelande i vilket man skrev att Kristina Winberg, som sitter i EU-parlamentet och kandiderar i EU-valet, sparkas.

Partiet påstod att det nyligen framkommit bevis att Winberg inte längre har någon lojalitet i förhållande till Sverigedemokraterna.

Vidare konstaterades att Winberg ska ha uttryckt sig ”hotfullt” och ”agerat i det dolda”.

Hon skulle också vägrat samarbeta med partiet under valrörelsen, och dessutom ha ”konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av medierna”.

I måndags kunde Expressen berätta att Winberg berättade för partiledningen att hon bandat ett samtal, där en kvinnlig partikamrat vittnade om ett misstänkt sexövergrepp.

I lördags konfronterade Expressen SD:s toppkandidat till EU-valet, Peter Lundgren, med uppgifter om ett ovälkommet närmande från hans sida mot en kvinnlig partikamrat. Det ska ha skett på ett hotellrum under ett partiarrangemang förra året.

Först nekade Lundgren, men medgav senare:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där. Vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

– Jag vet att jag la handen på hennes bröst, men inte med avsikt att det skulle hända någonting.

I ett bandat samtal framgår att Kristina Winberg var på plats på hotellrummet.

– Jag mår så jävla dåligt för att jag inte gick emellan, säger Winberg under samtalet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.