Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Lundgren hoppade av debatt i ”Aktuellt”

Peter Lundgren. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-toppen Peter Lundgren, som medgett att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten mot hennes vilja, ställde på måndagen in en sedan länge inbokad debatt i SVT:s ”Aktuellt”.

– Att dagens huvudperson hoppar av klockan halv fem, det gillar vi inte, säger redaktören Lars Eisjö.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker och toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren gjorde närmanden mot en kvinnlig partikamrat på ett partiarrangemang förra året. Det avslöjade Expressen på måndagsmorgonen.

Partiets andra EU-parlamentariker, Kristina Winberg, blev själv vittne till Peter Lundgrens närmande mot kvinnan. Winberg spelade in två telefonsamtal med den utsatta SD-kvinnan ett par dagar efter händelsen.

I samtalet säger SD-kvinnan bland annat: ”Ni måste ju sett att jag fick panik?”

När Expressen konfronterade Peter Lundgren i lördags sade han:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

Hoppade av debatt

På måndagskvällen var Peter Lundgren sedan länge inbokad till en debatt om högernationalismens inflytande i EU i SVT:s ”Aktuellt”. Han tackade dock nej med kort varsel. I stället skickade partiet sitt tredjenamn på EU-vallistan, Charlie Weimers.

Enligt Aktuellts redaktör Lars Eisjö ställde Peter Lundgren in sin medverkan vid 16.30 på måndagen.

– Han hoppade av i dag, och de skickade fram Weimers i stället. Vi tyckte det var tråkigt. Att dagens huvudperson hoppar klockan halv fem, det gillar vi inte, säger han.

Under måndagen har Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sagt att han har fortsatt förtroende för Peter Lundgren. Enligt Åkesson har den utsatta kvinnan sagt att saken är utagerad.

Peter Lundgren, Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Winberg utslängd ur partiet

Under söndagskvällen, alltså innan Expressen publicerade avslöjandet om Peter Lundgren, gick SD ut med ett pressmeddelande där partiet meddelade att Kristina Winberg, som stod fjärdeplats till EU-valet, stryks från listan och dessutom utesluts från partiet.

”Hon har inte minst uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media”, enligt pressmeddelandet.

Orsaken till Winbergs beteende ska ha varit missnöje med att hon hamnade på fjärde plats på EU-listan.

SD förnekar att uteslutningen av Winberg skulle vara kopplad till händelsen med Peter Lundgren.