Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter J Olsson: Vintermänniska och julfirare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Petar Petrov / AP

Frans G Bengtsson är en utmärkt författare i jultider, i alla fall för den som liksom hoberna i Sagan om ringen älskar att sitta framför brasan och läsa böcker vilkas innehåll de redan känner till. Och i alla fall vid julen är det en bra strategi, allting annat är ju tradition och man får ändå någon ny bok i julklapp.

 Och då denne Bengtsson: Man underhålls av hans burleska Röde Orm, eller njuter de skickliga dikterna      -  eller fördjupar sig i hans lärda och lärorika essäer, lagom korta för en läspaus i julens plikter. 

 I år passar en av Frans           G Bengtssons essäer sällsynt bra, den heter Vintermänniskan. Och den sätter ut skillnaden mellan den mest lantliga vintermänniskan och städernas värmeledningsmänniska, en skillnad som blir tydlig när vädrets makter drabbar oss -  som nu.

 Värmeledningsmänniskan vet endast ett när lägenheten blir kall: då "ringer hon vicevärden för att klaga". Och "småningom blir för värmeledningsmänniskan hela hennes tillvaro en angelägenhet som en eller annan vicevärd eller likställd   -  hovmästare, telefonchef eller stats-

 minister -  snarast möjligt bör ställa till rätta".

 Vintermänniskan "har däremot     i viktigare ting förblivit sin egen    vicevärd; det finns ingen att rikta klagomål till, alltså ingenting att klaga över". Och fryser vattnet till ladugården kanske man får spetta upp den frusna jorden, förklarar Bengtsson, som väl själv efter barndomen på den skånska landsbygden mest bodde i städer.


Men nog stäms man lite till eftertanke och blir lite stolt över att man  i alla fall skottat upp en användbar parkeringsplats där nyss en halvmeterdjup driva blåst upp.

 Visst kunde kommunen ha lite bättre snöröjning på gatorna.

 Men kommunalråd och vicevärdar och statsministrar förmår lite för att avhjälpa det som verkligen betyder något. Det får man ofta sköta själv med lite hjälp av goda grannar och hjälpsamma vänner.

 Nu är det i alla fall juldagsmorgon. Var hälsad, sköna morgonstund, som det står i Wallins psalm i en text så tydlig att den klarar 80-talets alla mer eller mindre lyckade revisioner i svenska kyrkan.

 Julens sånger är i många fall psalmer. Och nog har de sjungits på många håll i Sverige i dag: antingen på den traditionella julottan, eller senare en mer sömntuteanpassad högmässa -  eller kanske i en av de allt vanligare midnattsmässorna.


Julnatten är höjdpunkten för den kristna julen, med det vackra budskapet om Gud som blivit människa för att både dela våra villkor och ta på sig våra missgärningar.

 De stora helgerna är en påminnelse om vår tusenåriga historia som kristet land och julen kan förstås inte separeras från den traditionen.

 Så också julen som vi nu firar i dagarna tre, sedan vi utvidgat juldag och annandag med julafton som nästan helg. 

 Det är kanske en reaktion på statens försök att inskränka julen. Fram tills 1772 då Gustav III som en annan Anders Borg tyckte att svenskarna arbetade för lite var helgdagarna två till: Förutom annandagen fanns både tredjedag och fjärdedag jul. Och Johannes dag finns kvar som namnsdag -  och inledningen på Johannesevangeliet är alternativ text på juldagen vart tredje år. 

 Menlösa barns dag har däremot blivit Värnlösa barns dag -  som om man inte längre var säker på att de av Herodes slaktade barnen var oskyldiga.

 Och helgen är nog bra för oss, även om mycket elände föds även av helgfirandet: missbruk, bråk, känsla av utanförskap. 

 Det är nog ingen dum idé att förutom Frans G Bengtsson ägna en stund åt den wallinska psalmen, där man också kan läsa om julens budskap:

"de villade att söka opp

 och hjälpa de elända,

 värma,

 närma,

 till varandra

 dem som vandra

 kärlekslösa

 och ur usla brunnar

 ösa."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.