Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Hultqvist: "Vi ska inte vara naiva"

"Jag ser inte att vi kommer att se något förändrat säkerhetspolitiskt eller militärt beteende från Ryssland", säger Peter Hultqvist.
Vladimir Putin.
Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

”Vi ska inte vara naiva när det kommer till Ryssland”.

Det säger Peter Hultqvist, S, efter uppgifterna om att Vladimir Putin kapar i försvarsbudgeten nästa år.

Budskapet skickar försvarsministern från den gemensamma övningen ”Norther 16” i finska Rovajärvi.

Han skickar också ett meddelande till omvärlden:

– Alla övningar, små som stora, ingår i ett samlat signalsystem.

Sen i fredags deltar drygt 30 svenska soldater och officerare från förbandet A9 i Boden i den svenskfinska artilleriövningen "Norther 16".

Totalt omfattar övningen, som pågår i finska Rovajärvi, norr om polcirkeln, omkring 4 000 personer.

Under sitt besök fick svenske försvarsministern och hans finske kollega, Jussi Niinistö från Sannfinländarna, en längre uppvisning av tyngre eldvapen.

Med sig hade svenskarna radarsystemet Arthur, något som saknas i Finland.

– Jag är stolt över samarbetet och jag har ett bra samarbete med den finske försvarsministern också. Det är min upplevelse att vi i bägge försvarsmakterna nu fått igenom signaler att vi ska samarbeta djupt och successivt ta steg för steg i en fördjupningsprocess, säger Hultqvist efter att ha sett vapnen avfyras från en snöklädd kulle, iklädd finska försvarets kläder.

Peter Hultqvist: "Jobbar med hur vi ska hantera scenarier med kriser"

Detta är knappast första gången finska och svenska försvaret övar ihop, förutom artilleriet har även båda ländernas flygvapen och marinen gått samman för att öva.

Övningarna ska absolut ses om en signal till omvärlden, säger Hultqvist. Men det handlar om ett samarbete i fredstid.

– Vi har förberett och jobbar hela tiden med hur vi ska hantera scenarier med kriser av olika slag i vårt närområde. Det är ett steg vi har tagit som vi inte har gjort förut. Det innebär att vi skapar den typen av beredskap. Men vi har inte gjort förhandsutfästelser utan det är möjligheter som i så fall utlöses om man så beslutar i givet läge, säger försvarsministern.


LÄS MER: Peter Hultqvist pratar Trump med finske kollegan


Hans finske kollega säger att han inte ser några hinder för att bygga ut samarbetet till att gälla även krissituationer.

– Det krävs politiska beslut, säger Niinistö.

Under onsdagen rapporterade Svenska Dagbladet om att Ryssland nu skär i sin försvarsbudget. Enligt det ryska budgetförslaget minskar försvarets andel från 23,7 procent 2016 till 17,6 procent 2017. - en tvärvändning jämfört med den upprustning som skett de senaste tio åren.

Peter Hultqvist varnar för att ta för allvarligt på uppgifterna. Han lyfter bland annat det ryska agerandet i Syrien.

– Vi ska inte vara naiva när det kommer till Ryssland.

– Jag ser inte att vi kommer att se något förändrat säkerhetspolitiskt eller militärt beteende från Ryssland. Vi har en oberäknelig rysk regim i Moskva som är beredd att använda militär makt för att nå sina politiska mål även om det strider mot internationell lag och rätt, säger han och fortsätter:

– De militära satsningarna är en prioriterad sak i Ryssland. Det finns ett program man följer. I det här budgetförslaget man lagt fram så förs det också över en hel del medel till de hemliga delarna. Det gjordes också en del särskilda satsningar under 2016 för att betala beställningar som var gjorda, säger försvarsministern.

"Vi följer försiktigt och fredligt vad trenden blir i Ryssland"

Även om den ryska minskas är det större än både Sveriges och Finlands tillsammans, säger Jussi Niinistö.

– Den är tillräckligt stor för att Sverige och Finland ska vara försiktiga. Vi följer försiktigt och fredligt vad trenden blir i Ryssland. Under nästan ett decennium har de ökat sin budget och trots att deras ekonomi inte fungerar så väl har de lagt mycket pengar på försvaret, säger han.

Vladimir Putin.
Foto: Alexei Druzhinin / AP TT NYHETSBYRÅN

Hultqvist och hans kollega hann också med att prata om andra säkerhetsfrågor som påverkar länderna.

– Vi har ett läge där vi över tid har en försämrad säkerhetssituation. Det har inte på något vis förändrats. Sen har amerikansk sida ett tydligt behöv av att reda ut en del frågetecken som orsakades i deras valrörelse. Vi väntar på vad den nya administrationen har att säga och kommer också ta kontakt med dem, säger han och tillägger att länderna runt Östersjön måste samarbeta på ett djupare sätt.

Försvarsministern har tidigare sagt att han förutsätter att det svenskamerikanska försvarssamarbetet ligger kvar även när landet byter president. De uttalanden Donald Trump gjort om Nato och de baltiska staterna, där han ifrågasatt om det är självklart att Nato ska gripa in i vissa lägen, har skapat oro på många håll.

"Man ska inte spekulera"

Den finske försvarsministern säger att de diskuterat ett gemensamt möte med USA:s nästa administration.

– Vi funderar på om vi borde ha ett trilateralt möte med nästa försvarsminister, när han eller hon har utsetts. Det är ett alternativ, säger Jussi Niinistö.

Har Sverige och Finland samma inställning till om det skulle bli skarpt läge i Baltikum? 

– Man ska inte spekulera i olika scenarier. Man ska förhålla sig till det som inträffar. Det som har inträffat är en långsiktig rysk militär upprustning, mer pengar och mer övningar, och att de visat att de är beredda att använda militär förmåga för att nå politiska syften. Det måste vi förhålla oss till. Då har vi den strategin att fördjupa samarbete och höja nationell förmåga. Det här finsksvenska samarbetet ingår i det. Jag upplever att vi har en gemensam plattform i synen på både omvärld och vad vi ska göra med Finland. Vi ligger väldigt nära varandra, säger Hultqvist.

Statsminister Stefan Löfven pratade i tisdagen i telefon med USA:s näste president Donald Trump. Men Hultqvist vill inte berätta om statsministern tog upp försvarssamarbetet.

– Jag vill inte gå in på detaljer om hans samtal.

EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark föreslog nyligen att Sverige ska låna 35 miljarder kronor till försvaret. Hur ser du på det? 

– Det har jag inga kommentarer till, säger Hultqvist först men tillägger:

– Det som är viktigt nu är att leverera det som riksdagen beslutat. Det är alltså ingen enkel process, det handlar om att se till att alla de saker vi beslutat kommer till stånd när det gäller olika vapensystem men också övningsverksamhet som leder till höjd militär förmåga, säger Hultqvist och hänvisar till nästa års försvarsberedning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.