Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Hultqvists svar – efter hårda kritiken

Foto: HOSSEIN SALMAZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera bränder rasar fortfarande i stora skogsområden över landet.

Samtidigt bemöter försvarsminister Peter Hultqvist (S) i TV4 den kritik som riktats mot att försvaret inte sätter in alla de helikoptrar som finns att tillgå:

– Jag kan bara säga: Försvarsmakten använder de besättningar man har för den här typen av insats. 

30 ärenden är klassade som brand i terräng över landet, enligt den senaste rapporten från SOS Alarm. Samtidigt finns det fyra utfärdade VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, som är aktiva. 

I delar av Gävleborg, Jämtland och Dalarna, företrädesvis Trängslets skjutområde, är brandbekämpningsläget extremt ansträngt, enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Peter Hultqvist (S): "Finns genomtänkta strategier"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon under lördagsmorgonen att han har besökt flera av de platser där det brunnit de senaste veckorna – Malung, Nykvarn, Särna (Trängsletområdet), Sveg och Ljusdal: 

– När jag möter räddningsledarna och får en genomgång utav situationen så får man väldigt tydligt en bild av  att det finns genomtänkta strategier hela tiden. De jobbar också med olika förebyggande saker så att bränderna inte ska sprida dig. Det som redovisas, att man har hållit begränsningslinjerna här inatt – det är ett resultat av den typen av genomtänkt arbete.

Vädjat till Nato

Om att försvaret väljer att låta en del helikoptrar stå kvar på marken och i stället ta in personal och helikoptrar från andra länder, säger förvarsministern:

– I alla krissituationer så blir det oroligt. Det blir många frågor. Jag kan bara säga: Försvarsmakten använder de besättningar man har för den här typen av insats. 

Samtidigt kommenterar försvarsministern vädjan till Nato att hjälpa Sverige i släckningsarbetet:

– Jag tycker det är rimligt att vi gör det, att vi försöker ta hjälp av andra. Det är så den här brandskyddsorganisationen är riggad i dag: Vi försöker hjälpa varandra i den här typen av krissituationer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.