Här sluter Peter Hultqvist avtalet med Storbritannien. Foto: Marinette Nyh RadeboHär sluter Peter Hultqvist avtalet med Storbritannien. Foto: Marinette Nyh Radebo
Här sluter Peter Hultqvist avtalet med Storbritannien. Foto: Marinette Nyh Radebo
Försvarsminister Peter Hultqvist slöt avtal med Storbritannien under lördagen – och det kan bli aktuellt att skriva under med fler medlemsländer.Försvarsminister Peter Hultqvist slöt avtal med Storbritannien under lördagen – och det kan bli aktuellt att skriva under med fler medlemsländer.
Försvarsminister Peter Hultqvist slöt avtal med Storbritannien under lördagen – och det kan bli aktuellt att skriva under med fler medlemsländer.
Detta är dock inte ett sätt att närma sig Nato, menar Peter Hultqvist. Foto: Ciro Fusco / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNDetta är dock inte ett sätt att närma sig Nato, menar Peter Hultqvist. Foto: Ciro Fusco / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Detta är dock inte ett sätt att närma sig Nato, menar Peter Hultqvist. Foto: Ciro Fusco / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brittisk militär under militära övningen Baltops. Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅNBrittisk militär under militära övningen Baltops. Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Brittisk militär under militära övningen Baltops. Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Jas Gripen. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE PATRIK ÖSTERBERG /Jas Gripen. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE PATRIK ÖSTERBERG /
Jas Gripen. Foto: Patrik C Österberg All Over Pre / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE PATRIK ÖSTERBERG /

Peter Hultqvist skrev under försvarsavtal

Publicerad

LONDON.

Sverige ska nu samarbeta tätare med två av Natos mäktigaste länder.

Försvarsminister Peter Hultqvist slöt avtal med Storbritannien under lördagen – och det kan bli aktuellt att skriva under med fler medlemsländer.

– Det kommer det säkert att göras, säger Hultqvist.

Tidigare i veckan undertecknade försvarsminister Peter Hultqvist en avsiktsförklaring för samarbete på försvarsområdet med USA.

Och under lördagen skrevs ytterligare ett försvarsavtal under – då med Storbritannien. Det nya avtalet rör 53 punkter som bland annat omfattar övningsverksamhet, personalutbyte, och säkerhetspolitiskt utbyte.

Trots att avtalet är det andra med mäktigaste Nato-länder på bara en vecka menar försvarsministern att överenskommelserna inte ska tolkas som ett närmande mot försvarsalliansen.

– Det här är direkta avtal mellan nationer, det är bilaterala avtal. Det är den strategi vi har valt, säger Hultqvist.

Peter Hultqvist: "Vi utvecklar och utökar"

Så du ser inte de här avtalen som ett sätt att närma sig Nato?

– Nej, jag gör inte det därför att det här är bilaterala avtal mellan nationer och vi har redan samarbeten med dessa två länder. Vi utvecklar och utökar det och fördjupar det och det ingår i den stabiliserande strategi som vi har valt.

Ska det skrivas fler avtal med andra Nato-länder framöver?

– Ja, det kommer det säkert att göras. Vi har tecknat med Danmark exempelvis, vi har utvecklat våra relationer till de baltiska länderna. Finland är ju precis som Sverige militärt alliansfritt och det är det land vi går längst med.

"Vår strategi är känd"

Försvarsministern säger att Sverige i och med avtalen skickar en tydlig signal till hela närområdet om att Sveriges mål är stabilitet och långsiktig fred, dels genom att öka den militära förmåga men också genom att fördjupa militära samarbeten med andra nationer.

Vad tror du Ryssland tycker om att Sverige tar de här stegen?

– Vår strategi är känd, den finns i ett riksdagsbeslut som är fullt offentlig, säger Hultqvist.

Svenska Dagbladet har tidigare rapporterat att en marinövning i Stockholms skärgård var tvungen att avbrytas i april efter “indikationer om främmande undervattensverksamhet”. Enligt SvD gjordes flera observationer 21-24 april, bland annat vad som uppfattades som ett möjligt ubåtsperiskop.

Just nu pågår den multinationella övningen Baltops, Baltic Operations, i Östersjön under ledning av USA och Nato. Men Peter Hultqvist vill inte uppge om det funnits rapporter om rysk närvaro i övningsområdet på något sätt – eller kommentera uppgifterna om observationer från den tidigare övningen i april.

– Vilka exakta rapporter jag får om övningen vill jag inte gå in på, säger han.

Tomas Kvarnkullen
Tomas Kvarnkullen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag