Hultqvist syrliga svar till ryske utrikesministern

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT NYHETSBYRÅN

Den stora militärövningen Aurora 17 misstänks ha utsatts för spioneri – det bekräftar försvarsminister Peter Hultqvist.

Samtidigt ska den ryske utrikesministern Sergej Lavrov ha skämtat bort uppgifterna om Rysslands påverkan i svenska valet.

– Han får göra hur han vill, Lavrov, säger Hultqvist i Expressen TV.

Det har varit en turbulent sommar för försvarsminister Peter Hultqvist (S), som har hotats av misstroendeomröstning efter Transportstyrelsens it-skandal.

Men framåt hösten har fokus riktats mot Aurora 17. Den största militärövningen i Sverige på 23 år genomfördes i september.

Nu ska övningen utvärderas. 

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera eventuella brister i Sveriges försvar innan utvärderingen är klar, men han menar att Aurora gick "över förväntan bra".

– En sak kan jag definitivt säga: Det här har varit positivt för Sveriges militära förmåga, säger Peter Hultqvist i Expressen TV.

Hultqvist bekräftar spionagemisstankarna

Dagens Nyheter berättade nyligen att militärövningen misstänks ha utsatts för spionage. Hultqvist bekräftar att försvarsmakten sett tecken på övervakning under Aurora.

– Den bild jag har fått tyder väldigt starkt på att övningen var utsatt för någon form av övervakning, säger han.

Peter Hultqvist drar paralleller till det spända världsläget under kalla kriget. 

– Under kalla kriget var de flesta stora övningar utsatta för någon form av underrättelseuppmärksamhet. Det pågick väldigt mycket spionage av olika slag. Jag är inte förvånad att det förekommit uppmärksamhet, där man har velat fotografera och närma sig våra trupper på olika sätt.

På vilket sätt är dagens situation jämförbar med kalla kriget?

– Jag bara säger att det förekom då och det förekommer nu. Man har ett historiskt perspektiv på det så att man inte behöver vara förvånad att den här typen av situationer uppstår. Det ingick naturligtvis i kalkylerna innan övningen att vi skulle få den här typen av ovälkommen uppmärksamhet. 

Hur kan det påverka försvaret?

– Vi låter inte det här styra vårt agerande. Däremot måste vi bygga upp en medvetenhet och uppmärksamhet av att det här förekommer. Det är bra om en allmänhet är vaksam, och att de som deltar i övningsverksamheten är vaksam. 

Utrikesministern nekar till Rysslands inblandning

Den senaste tiden har flera ryska "trollfabriker" avslöjats, som genom sociala medier misstänks för inblandning i valrörelser i USA och Europa. Statsminister Stefan Löfven har varnat för att detta kan ske även i Sverige.

I går kom uppgifter från statliga ryska nyhetsbyrån Tass att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov skämtat bort uppgifterna om att landet kan försöka manipulera den svenska valrörelsen 2018. 

Peter Hultqvist menar däremot att spridandet av desinformation måste tas på allvar.

– Jag kan bara konstatera att det är flera länder i Europa och USA har uppfattat att det är ett problem, säger Peter Hultqvist.

Men Lavrov skrattar bort uppgifterna medan du ändå tar de på allvar?

– Han får göra hur han vill, Lavrov. Jag bara konstaterar realiteterna, att det här förekommer. Vi ska se över vår verksamhet i hur vi kan hantera det här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.