"Jag vill klart och tydligt deklarera: det här är lögn och förbannad dikt", säger han under konferensen. Foto: Sven Lindwall

"Jag vill klart och tydligt deklarera: det här är lögn och förbannad dikt", säger han under konferensen.

 Foto: Sven Lindwall

Peter Hultqvist: "Lögn och förbannad dikt"

Publicerad

Peter Hultqvist riktar skarp kritik mot Rysslands informationskrig och säger att Sverige ska stärka förmågan att möta hotet.

Samtidigt frågar han sig varför det sprider sig myter om värdlandsavtalet med Nato.

– Jag vill klart och tydligt deklarera: det här är lögn och förbannad dikt, säger han på Folk och försvars konferens i Sälen.

Försvarsminister Peter Hultqvist gick till skarp attack mot vad han menar är desinformation under sitt anförande på Folk och försvar-konferensen i Sälen.

Myterna gäller det värdlandsavtal som Sverige undertecknat med Nato, enligt försvarsministern.

– Varför sprids det konsekvent myter och desinformation om vad värdlandsavtalet innebär? Vem tjänar på det? Jag vill klart och tydligt deklarera: det här är lögn och förbannad dikt. Det handlar om att så osäkerhet och plantera mytbildning, säger Peter Hultqvist (S).

Myter som spridits är bland annat att Nato skulle få placera kärnvapen på svenskt territorium.

– Det här kan jag säga: Inte en pistol kommer in på svenskt territorium utan en inbjudan från svensk regering.

"Syftet är att förvilla"

Ryssland förekom flitigt i anförandet, och ämnet om det ryska informationskriget kom direkt efter att Hultqvist ställt sig frågan vem som sprider myter om värdlandsavtalet.

– Det som sker på informationsarenan måste sättas in i ett helhetsperspektiv. I Ryssland är informationsarenan utpekad som den fjärde arenan efter mark, sjö och luft. Syftet är att förvilla, vilseledning är inget nytt. Sverige måste utmana dessa hot, säger han och berättar att Sverige framöver kommer vara representerade på ett center för strategisk information i Tallinn, Estland.

– Här finns en tydlig förbättringspotential.

Sverige kommer på torsdag att underteckna ett militärt samarbetsavtal med Danmark.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag