Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Hultqvist KU-anmäls – efter falske officeren

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) KU-anmäls av Moderaterna.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M)Foto: Alexander Torin / Pressbild

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) KU-anmäls av Moderaterna. 

Detta efter DN:s avslöjande om den falske officeren. 

– Vi vet att Regeringskansliet tidigare har brustit i sitt säkerhetsskyddsarbete i samband med Transportstyrelsen. Det är oerhört allvarligt om det har hänt igen, säger försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M) till Dagens Nyheter

I nära 20 år lyckades en officer lura försvaret och göra karriär baserat på lögner. Dagens nyheter kunde avslöja att mannen ljugit om sina meriter och stigit i graderna till allt viktigare säkerhetsklassade jobb.

Försvarsdepartementet och Försvarsmakten nåddes i januari 2019 av informationen att kustbevakningen bedömt mannen som olämplig ur säkerhetssynpunkt, efter att han ljugit om bland annat en akademisk examen. Trots detta utsågs han förra sommaren till stabschef på den svenska insatsen i Mali. 

”Oerhört allvarligt om det hänt igen”

På fredagen KU-anmälde Moderaterna försvarsminister Peter Hultqvist (S). Det rapporterar Dagens Nyheter

– Vi vet att Regeringskansliet tidigare har brustit i sitt säkerhetsskyddsarbete i samband med Transportstyrelsen. Det är oerhört allvarligt om det har hänt igen. Därför är det bra att KU nu bereds möjlighet att påbörja en granskning av regeringen och försvarsministerns agerande om den falske officeren, säger försvarsutskottets ordförande Pål Jonson (M). 

Peter Hultqvist och överbefälhavaren Micael Bydén frågades på torsdagen ut i försvarsutskottet. Hultqvist sa då att det var Försvarsmaktens uppgift att utreda vad som gått fel. 

– De utredningar som nu genomförs och hela det arbete som Försvarsmakten som arbetsgivare nu genomför är ett belägg för att man betraktar situationen som allvarlig, säger Hultqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.