Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Hultqvist kan bli landshövding efter valet

Erdogan kräver att Sverige utvisar 73 personer som Turkiet betecknar som terrorister. Men frågan är om det går att genomföra i enlighet med svensk lagstiftning. "Vår lagstiftning är ganska hård när det gäller terrorister."
Försvarsminister har Peter Hultqvist uppges vara aktuell som kandidat till posten som landshövding.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: MATEUSZ MAREK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

MADRID. Under åtta år som försvarsminister har Peter Hultqvist inte haft ett enda bilateralt möte med Turkiets försvarsminister – men han har träffat befälhavaren för YPJ, den kvinnliga grenen av YPG-gerillan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill fortfarande att Hultqvist sparkas, erfar Expressen. 

– Peter Hultqvist får troligen flytta på sig oavsett hur det går i det svenska valet, säger en uppgiftslämnare som vid flera tillfällen haft kontakt med militära företrädare i Turkiet.

Hultqvist uppges samtidigt vara högaktuell som kandidat till posten som landshövding i Dalarna. 

När Expressen på onsdagen frågar Peter Hultqvists pressekreterare hur många möten han haft med Turkiets försvarsminister under åren 2014-2022 blir svaret: 

– Det har inte varit några bilaterala möten under den perioden.

Det första bilaterala mötet ägde rum i Madrid under onsdagen, enligt pressekreteraren Ulrika Langels.  

I stället har försvarsministern, enligt Expressens källor, låtit tjänstemän på försvarsdepartementet hantera alla nödvändiga kontakter med Turkiet. Utrikesdepartementet och ministerkollegan Ann Linde har fått ta resten. 

Utrikesminister Ann Linde och president Erdogan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Detta har inte bara orsakat irritation i Ankara, utan även förvåning hos den svenska Säkerhetspolisen, enligt en uppgiftslämnare. 

– Säkerhetspolisen har ett kontinuerligt samarbete med turkisk säkerhetstjänst, inte minst när det kommer till utvisningar och misstankar om terrorism. Det är klart att man reagerat på att kontakterna verkar obefintliga på ministernivå, säger uppgiftslämnaren.

Oklart vad som sades när de möttes

Det är först de senaste veckorna – i samband med de känsliga diskussionerna om den svenska Natoansökan – som Peter Hultqvist aktivt sökt kontakt med den turkiske försvarsministern Hulusi Akar. 

De möttes kort i Bryssel för ett par veckor sedan – men vad som sades under det mötet är oklart. 

– Självklart förde vi ett resonemang men jag tänker inte gå in på vad vi sa. Det är en dialog som förs mellan Turkiet och Sverige, det är också flera Natoländer inblandade, sa Peter Hultqvist då till SVT:s Aktuellt. 

Expressen kunde den 4 juni avslöja att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill att Magdalena Andersson sparkar Peter Hultqvist.

En orsak uppges vara avslöjandet för tio år sedan om att han hållit tal på en fest där terrorstämplade gerillaorganisationen PKK – och dess fängslade ledare Abdullah Öcalan – hyllades. Den händelsen retar fortfarande Turkiet. 

Peter Hultqvist deltog i PKK-festen i Borlänge Folkets Hus den 23 december 2011.
Foto: JONATAN SVEDGÅRD / DALARNAS TIDNINGAR

Hultqvist hade möte med milisledare

När Expressen nyligen ställde frågor om detta till försvarsministern blev svaret: 

”Då som nu anser jag att kurdfrågan ska lösas med demokratiska medel, förhandlingar och överenskommelser. Det sa jag på den aktuella kulturfesten, och det säger jag idag. Jag har aldrig förespråkat annat än fredliga medel och tar avstånd från terror. I övrigt har jag inga kommentarer.”

Men irritationen i Ankara handlar också om Peter Hultqvists möten med företrädare för kurdiska styrkor som slagits mot IS i Syrien – personer som listats som terrorister av Turkiet, enligt tidningen Arbetet.

Daniel Swedin, som är politisk redaktör på tidningen, skrev redan i mitten av maj att Peter Hultqvist ”pekades ut som PKK-lojalist för att han träffat Nasrin Abdullah, befälhavare inom den kurdiska milis som besegrade Islamiska staten”.

Stämplades som ”PKK-sympatisör”

Så sent som 2019 stämplades Peter Hultqvist, tillsammans med en rad andra svenska politiker, som ”PKK-sympatisör” i en turkisk rapport. Även den tidigare S-politikern Evin Cetin, som själv är kurd och stått Hultqvist nära, pekades ut i rapporten.

Enligt en uppgiftslämnare tvingas försvarsministern troligen bort i samband med det svenska valet – oavsett om Magdalena Andersson får fortsätta som statsminister eller inte.

Enligt källan är Peter Hultqvist en toppkandidat till jobbet som landshövding i Dalarna, efter valet – en post som just nu är ledig. 

Peter Hultqvist fotograferad i Bryssel i mars i år.
Foto: Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN

I december förra året spekulerade tidningen Dala-Demokraten i just detta. Ledarskribenten Robert Sundberg skrev då att ”Peter Hultqvist skulle bli bra som länets nya landshövding”. 

I maj i år kunde Expressen berätta att Peter Hultqvist köpt en sommarstuga i Åbo skärgård – tillsammans med en 63-årig kvinna. 

Försvarsministerns pressekreterare Ulrika Langels konstaterar att Peter Hultqvist står som förstanamn på Socialdemokraternas riksdagslista i Dalarna i höstens val.

– Han avser att fullfölja det förtroendet. När det gäller frågor om landshövdingeposter är det ett ansvar för civilministern.


Erdogan: ”Alla terrororganisationer måste utplånas”

Jämför med Makedonien som ska ha fått jobba i 20 år för att bli Nato-medlem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.