Peter Hultqvist försa sig om Natofrågan på gatan

Peter Hultqvist i november: ”Det blir inga ansökningar om något medlemsskap så länge vi har en socialdemokratisk regering”.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bara tre dagar innan Socialdemokraterna fattar ett formellt beslut om att gå med i Nato, råkar försvarsminister Peter Hultqvist (S) avslöja partiets planer att byta fot, skriver Svenska Dagbladet.

I ett samtal med två personer på Sveavägen i Stockholm sa Hultqvist att Sverige inte kan vara det enda landet i Norden som inte är med.

– Vi kan inte vara ensamma kvar, upprepar han framför personerna enligt tidningen.

Den 12 maj står försvarsminister Peter Hultqvist (S) utanför entrén till Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm. 

Då blir han plötsligt stoppad av två kvinnor som ställer frågor om den bubblande Natofrågan inom partiet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Socialdemokraterna är vid tidpunkten officiellt motståndare till ett svenskt Natomedlemskap. Men trots det faktumet väljer försvarsministern att berätta öppenhjärtligt vad partiet egentligen har för planer.

– Vi kan inte bli det enda landet i Norden som inte är med. Vi kommer inte kunna vara del av någon riktig försvarsplanering. Det går inte, säger han till kvinnorna enligt SvD.

Hultqvist berättar även att Sverige inte längre har några andra alternativ då Finland bestämt sig för att gå med i militäralliansen.

Försa sig framför journalist

Men precis när Hultqvist förklarat det nya läget för kvinnorna lutar sig en tredje person fram till honom och presenterar sig som journalist.

Enligt SvD börjar Hultqvist då flacka med blicken när han inser att han öppet, mitt i Stockholm, argumenterat för att gå med i Nato.

– Det här har aldrig ägt rum, säger han då innan körs i väg i sin statsrådsbil.

Tre dagar senare, den 15 maj, fattar Socialdemokraterna formellt ett beslut om att Sverige bör ansöka om att gå med i Nato.

Magdalena Andersson: ”Många timmar har lagts på att lösa upp den här knuten”

”Det här kommer öka svenska folkets trygghet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.