Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Hultqvist åker på resa till Ukraina

Peter Hultqvists resan till Ukraina är ett sätt att visa Sveriges och Litauens stöd för Ukraina med anledning av de ryska interventionerna i landet, skriver Försvarsdepartementet på regeringens hemsida. Foto: Sven Lindwall
Under besöket träffar Hultqvist bland annat Ukrainas försvarsminister, Stepan Poltorak, president Porosjenko (bilden), samt Ukrainas premiär- och utrikesministrar. Foto: Stephanie Lecocq/Epa/TT

Peter Hultqvist, S, har stått i fokus efter att Svenska Dagbladet avslöjade att han hyr en lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse.

Nu åker försvarsministern till Ukraina på resa under två dagar - en signal till Ryssland.

– Det är oacceptabelt att en mäktig granne använder militär styrka, vilseledning och desinformation för att ändra gränser i 2000-talets Europa, säger Peter Hultqvist i ett pressmeddelande.

Tisdagens avslöjande om att försvarsministern hyr lägenhet av Militärhögskolans bostadsstiftelse med nära kopplingar till Försvarsmakten retade upp Peter Hultqvist.

Expressen kunde under onsdagen berätta om hur försvarsministern gick till motangrepp mot Svenska Dagbladet efter publiceringen. Bland annat anklagade han tidningen för att hänga ut hans adress genom valet av bilder som publicerades i tidningen och på webben.

Dessutom menade försvarsministern att han inte brutit mot några regler när han valt att hyra övernattningslägenheten i centrala Stockholm.

"Jag hyr mitt boende i enlighet med de regler och bestämmelser som finns..." skrev Hultqvist i ett brev till SvD.

"Hultqvist har haft många åtaganden"

Peter Hultqvist har inte velat ge några intervjuer om lägenheten.

– Han har haft många åtaganden och är på väg på resa och vill gärna prioritera sitt arbete som försvarsminister och fokusera på det uppdrag han har och som svenska folket har gett honom, sa hans pressekreterare Marinette Radebo Nyh till Expressen på onsdagskvällen.

Först på torsdagen, gick regeringen ut med vart han skulle resa - en två dagar lång resa till Ukraina.

Besöket görs tillsammans med hans litauiske kollega Juozas Olekaz.

Träffar Porosjenko

Under besöket träffar Hultqvist bland annat Ukrainas försvarsminister, Stepan Poltorak, president Porosjenko, samt Ukrainas premiär- och utrikesministrar.

Resan är, skriver Försvarsdepartementet på regeringens hemsida, ett sätt att visa Sveriges och Litauens stöd för Ukraina med anledning av de ryska interventionerna i landet.

– Snart har två år gått sedan den illegala ryska annekteringen av Krim. Det är oacceptabelt att en mäktig granne använder militär styrka, vilseledning och desinformation för att ändra gränser i 2000-talets Europa, säger Peter Hultqvist i ett pressmeddelande.

Senast i november reste utrikesminister Margot Wallström till Ukraina tillsammans med sin litauiske kollega Linas Linkevičius. Expressen var med på resan där utrikesministern bland andra träffade president Porosjenko, premiärminister Jatsenjuk och utrikesminister Klimkin. De tre utrikesministrarna underteckande också ett samförståndsavtal om stöd till utbildning i östra Ukraina.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!