Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Handkes ilska mot journalister: ”Låt mig vara”

Foto: KRISTOFER SANDBERG
Peter Handke svarade i förra veckan på frågor om banden till Milosevic. – Jag var inte vän med honom. Jag besökte honom i fängelset för att jag var ombedd att göra så. Jag kände mig skyldig att göra så. Jag träffade honom aldrig som president, sa han till Expressen.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Nobelpristagaren i litteratur, Peter Handke, har kritiserats för sin syn på konflikterna i Balkan under 90-talet.

Bland annat höll författaren tal då krigsbrottsåtalade Slobodan Milosevic begravdes i mars 2006.

Efter kritiken går Peter Handke nu till hårt angrepp mot medierna, och säger att han ”aldrig mer” tänker svara på frågor från journalister, skriver DN.

På tisdagskvällen besökte författaren Peter Handke sin hemort, österrikiska Griffen, för en informell ceremoni efter att Svenska Akademiens låtit meddela att han mottagit årets Nobelpris i litteratur.

Men författaren var inte beredd på mediers närvaro, och röt ifrån då han möttes av en kritisk fråga om hållningen till konflikterna på Balkan under 90-talet, skriver Dagens Nyheter.

– Jag står framför min trädgårdsgrind och där är 50 journalister som alla ställer samma frågor som du. Inte från någon hörde jag att de sade att de läst något av mig. Det fanns bara en fråga: Hur reagerar världen? Reaktioner, reaktioner, reaktioner. Jag är en författare, liksom Tolstoj, Homeros, Cervantes, så låt mig vara i fred och ställ inte sådana frågor! sade Handke, enligt den österrikiska lokalradion ORF Kärnten.

Höll tal på Milosevic begravning

I mars 2006 höll författaren tal på den krigsbrottsåtalade expresidenten Slobodan Milosevic begravning.

”Världen, den så kallade världen, vet allt om Jugoslavien, Serbien, världen, den så kallade världen, vet allt om Slobodan Milosevic. Världen vet sanningen, för den så kallade världen är frånvarande i dag, och inte bara i dag, inte bara här, jag vet att jag inte vet, jag vet inte sanningen, men jag ser. Jag lyssnar, jag känner, jag minns, för att jag är här i dag, nära Jugoslavien, nära Serbien, nära Slobodan Milosevic.”, lät det då, i ett tal som mött kritik från flera håll.

LÄS MER: Peter Handkes egna ord: ”Nära Milosevic”

Handke har tidigare dessutom kritiserats för en reseskildring i 1996 där han hävdade att muslimer skulle ha iscensatt massakrerna i Sarajevo och sedan skyllt dem på serberna.

Intervjuades i Expressen

Till Expressen kunde i förra veckan Peter Handke svara på frågor om banden till Milosevic.

– Jag var inte vän med honom. Jag besökte honom i fängelset för att jag var ombedd att göra så. Jag kände mig skyldig att göra så. Jag träffade honom aldrig som president, sa han till Expressen.

– För en författare är det det mest naturliga i livet. När Milosevic dog bad hans familj mig att komma till begravningen. Det gjorde jag. 

Efter tisdagskvällens ceremoni ska Peter Handke nu ha konstaterat att han ”aldrig mer” kommer att svara på frågor från journalister, skriver DN.

LÄS MER: Peter Handkes svar på kritiken: Inte en vän

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.