Peter Handkes egna ord: ”Nära Milosevic”

Expressens kulturchef Karin Olsson om litteraturpristagaren Peter Handke
Peter Handke talar inför Milosevics begravning.
Foto: AFP / STR / TT NYHETSBYRÅN
Peter Handke.
Foto: FRANCOIS MORI / AP / TT NYHETSBYRÅN

Årets Nobelpristagare i litteratur, Peter Handke, 76, har genom åren vållat stora kontroverser genom sina ställningstaganden för Serbien och dess ledare Slobodan Milosevic under och efter krigen på Balkan på 1990-talet.

När den krigsbrottsåtalade Slobodan Milosevic begravdes i mars höll Handke ett tal.

”Jag är här i dag, nära Jugoslavien, nära Serbien, nära Slobodan Milosevic”, sade han bland annat.

Peter Handke, son till en tysk soldat och en slovenska, blev tidigt en stor beundrare av Jugoslavien.

När Slovenien år 1991 blev den första delrepubliken att utropa sin självständighet år 1991 reagerade Handke med avsky, enligt en artikel i The Guardian från 1999.

År 1996 publicerade han en reseskildring som orsakade en storm av kritik. 

Han hävdade bland annat att muslimerna skulle ha iscensatt massakrerna i Sarajevo och sedan skyllt dem på serberna. Han trodde inte heller på att serberna låg bakom Srebrenicamassakern 1995, då över 8 000 bosniaker mördades, enligt The Guardian.

År 1999 medverkade han i serbisk stats-tv och sade då bland annat:

”Det finns inget folk Europa under det här århundradet som har tvingats genomlida vad serberna har fått stå ut med i fem, eller mer, åtta, år. Det finns inga kategorier för detta. Det finns kategorier och koncept för judarna. Det kan man tala om. Men med serberna är det en tragedi utan orsak, en skandal.”

Han bad senare om ursäkt för att ha likställt Serbiens öde med Förintelsen.

Talade på Milosevics begravning

När Serbiens tidigare president Slobodan Milosevic satt häktad misstänkt för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten besökte Handke honom i häktet i Haag.

Milosevic dog innan rättegången mot honom avslutats, och Handke höll ett tal på hans begravning i mars 2006. Talet hölls på serbiska, men Handke skickade senare en fransk översättning till den franska tidningen le Nouvel Observateur. Översatt till svenska lyder texten:

”Världen, den så kallade världen, vet allt om Jugoslavien, Serbien, världen, den så kallade världen, vet allt om Slobodan Milosevic. Världen vet sanningen, för den så kallade världen är frånvarande i dag, och inte bara i dag, inte bara här, jag vet att jag inte vet, jag vet inte sanningen, men jag ser. Jag lyssnar, jag känner, jag minns, för att jag är här i dag, nära Jugoslavien, nära Serbien, nära Slobodan Milosevic.”

I mars 2016, tio år efter Milosevics död, slog Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien fast att det saknades tillräckliga bevis för att Milosevic medverkat i planerna på etnisk rensning under det bosniska kriget 1992–1995.

”Kontroversiell” och ”något att ljubla över” – så beskrevs litteraturpristagarna.

Se senaste avsnittet av nya programmet ”Direkt med Niklas Svensson”:

I torsdagens program ”Direkt med Niklas Svensson” möter vi bland andra Nikki Amini, Alice Bah Kuhnke och Jan-Olof Jacke. Premiär även för torsdagspanelen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.