Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Eriksson "väldigt glad" för Facebook-skandalen

Digitaliseringsministern Peter Eriksson, MP, menar att Facebook-skandalen är bra för demokratin.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Facebooks aktie har rasat på börsen och företaget, liksom grundaren Mark Zuckerberg, har fått mycket skarp kritik.
Foto: MATT ROURKE / AP

Facebook genomgår just nu sin värsta kris någonsin.  

På lördagen kommenterade digitaliseringsministern Peter Eriksson, MP, skandalen – och hans reaktion är lite oväntad. 

– Jag är väldigt glad över skandalen. Det kan låta konstigt, men jag tycker debatten har varit nödvändig länge, säger han i "Medierna" i P1. 

Flera tidigare anställda på dataanalysföretaget Cambridge Analyctica har vittnat om hur de laddat ner personlig information från mer än 50 miljoner Facebook-användare utan deras tillåtelse. Företaget ska ha sålt sina tjänster till Donald Trumps valkampanj i samband med presidentvalet 2016. 

Medarbetarna som lämnat Cambridge Analyctica har även berättat om företagets mycket smutsiga arbetsmetoder – som bland annat omfattar olika typer av utpressning mot politiker. 

Facebooks aktie har rasat på börsen och företaget, liksom grundaren Mark Zuckerberg, har fått mycket skarp kritik. Enligt en opinionsundersökning som TV4 låtit Sifo göra överväger nu var femte svensk att lämna Facebook.  

De svenska politiker som uttalat sig om skandalen har i huvudsak uttryckt oro. Till saken hör att företaget har kontaktat fyra svenska riksdagspartier – KD, M, C och L.  Inget parti köpte dock några tjänster. 


Läs även: Trots domar – hat och hets ligger kvar på Facebook 


Ministern vill se reglering

När digitaliseringsministern Peter Eriksson, MP, kommenterar Facebook-skandalen i "Medierna" i P1 på lördagen är hans spontana kommentar lite oväntad. 

– Det är otroligt viktigt att det kommer fram. Jag är väldigt glad över skandalen. Det kan låta konstigt, men jag tycker debatten har varit nödvändig länge, säger han i "Medierna".


Läs även: Grönt ljus för husrannsakan hos Cambridge Analytica 

Peter Eriksson hoppas att skandalen leder till "ett uppvaknande hos många människor" och menar att det som hänt är mycket bra för demokratin.  

– De är inte rimligt att fortsätta låta de här stora företagen styra det demokratiska samtalet helt utan reglering, säger Peter Eriksson i "Medierna". 

Branschen mer öppen för samtal

Han vill se mer transparens – folk måste förstå hur deras data används på sociala medier och företagen måste ta ansvar för det. När "Medierna" samtalar han med Peter Eriksson befinner han sig på en tech-konferens i Stockholm. 

– Jag har inte fått några garantier. Vad jag ändå ser är att de på ett helt annat sätt är villiga att lyssna och delta i ett samtal och också ta till sig att det behövs regler på europeisk nivå, om vi kan göra överenskommelser, så kan det ha global betydelse, säger Peter Eriksson i programmet.


Läs även: Zuckerberg: ”Jag vittnar gärna inför kongressen” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.