Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peter Eriksson öppnar för lagstiftning mot nätjättarna

Digitaliseringsminister Peter Eriksson
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Peter Eriksson tycker att man måste vara tuffare mot nätjättarna än man varit hittills.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Peter Eriksson har tidigare i veckan sagt att han är glad över Facebook-skandalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP, vill se hårdare tag mot nätjättarna.

Tillsammans med justitieminister Morgan Johansson kommer Eriksson ha möte med Facebook och Google – och öppnar för lagstiftning.

– Hittills har det varit för lätt att kunna säga vad som helst på internet och inte behöva stå för det, säger han. 

De senaste veckornas rapportering om nätjättarna Facebook och Google handlar i stort om två saker: Användarnas integritet och spridning av hat, hot och upphovsrättsskyddat material. 

Peter Eriksson har tidigare i veckan sagt att han är glad över Facebook-skandalen eftersom det aktualiserade frågan om nätjättarnas ansvar för användarnas personliga integritet, någonting han nu utvecklar. 

– Jag tycker att det är ett viktigt uppvaknande. Det är en diskussion som handlar om hur det demokratiska samtalet ska föras. De nya stora plattformarna som Facebook, Google och Twitter påverkar enormt mycket på hela demokratin. Nu måste vi inse att nu har någonting förändrats i grunden. 


LÄS MER: Kogan och Wylie – männen bakom Facebook-skandalen 


”Måste få ett slut”

Gällande de upphovsrättsintrång och hat som publiceras på nätjättarnas plattformar anser Peter Eriksson att man måste vara tuffare än man varit hittills.

– Hittills har det varit för lätt att kunna säga vad som helst på internet och inte behöva stå för det. De trollkonton som finns i dag - och i Sverige -  måste få ett slut. Man måste peka ut de stora plattformarna och säga att där har ni ett ansvar, måste sanera och få bort det här.  

I fredags kallade regeringen Google, Facebook och andra nätjättar till möte om frågorna. 

Kräver snabbare tag mot hat 

Det är justitieminister Morgan Johansson, S, och digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP, som ska ta emot representanter från nätjättar som Google och Facebook på mötet i Stockholm den 13 april.

Ministrarna kräver svar om hur olagligt material på plattformarna ska tas bort snabbare. De kräver också att nätjättarna blir mer transparenta och lättare att komma i kontakt med för de användare som har klagomål.

Även Tidningsutgivarna kommer att vara med på mötet. 

Vad kommer ni att prata om?

– Nu när Tidningsutgivarna ska vara med kommer det nog i första hand handla om upphovsrättsliga frågor och hat och hot och hur det kan hanteras, säger Peter Eriksson.


LÄS MER: Regeringen kallar Google och Facebook till möte


Ministrarna är inte främmande för att införa regleringar i lagstiftningen men huvudspåret är att nätjättarna själva ska bli bättre på att ta bort det olagliga materialet.

– Jag tror att vi behöver en hel del nya regler, en del av det kan handla om lagar, säger Peter Eriksson i SVT:s "Agenda". 

Digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP, vill se hårdare tag mot nätjättarna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nu resonerar han kring att åsiktsreklam kan bli allt vanligare i Sverige, som den blivit i USA. 

– Att öka transparensen och ge människor möjlighet att se vem som är avsändaren i reklamen är otroligt viktigt. Långsiktigt måste vi nog komma dit. 

Varför är det viktigt?

– Om vi till exempel har stora negativa kampanjer och man vet vem som betalat dem kan det göra stor skillnad än om man bara blir översköljd av sådana.

Under året kommer en skärpt dataskyddsförordning att träda i kraft, någonting som ska öka användarens rättigheter. Den gäller däremot inte när man godkänner de användaravtal som nätjättarna använder sig av. 


LÄS MER: Annonsörer backar från Facebook – Google går på offensiven


Storbritanniens kulturminister kräver enklare användaravtal hos nätjättarna, vad tycker du om det?

– Det handlar om klicket man gör när man går med på att de tar kontroll och äger den informationen man lägger ut. Avtalen måste göras mer tillgängliga, säger han och tillägger att regler om frågan finns reglerade i den nya dataskyddsförordningen.

EU har tillsammans med nätjättarna skapat en uppförandekod bland annat för att motverka olaglig hatpropaganda. Behövs lagar? 

– Uppförandekoden bygger på frivillighet i grunden, men den kan man bygga ut. Jag tycker att man visat i den svenska medieverksamheten att det går att upprätthålla en anständighetsnivå genom frivillig överenskommelse, det tror jag borde kunna göras även när det gäller de sociala medierna. Men det finns vissa saker man måste reglera tydligt och garantera människor rättigheter kring därför är det bra att vi får en ny dataskyddsförordning. ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.