Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Peter Englund: Vi backar inte för Google

Foto: Sven Lindwall

Sökmotorn Google fick Språkrådet att stryka ordet "ogooglebar" från nyordslistan.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Peter Englund kritiserar Googles agerande - och öppnar för att ordet nu kan hamna i SAOL.

– Google har gjort en storartad insats för att sprida detta ord, säger han.

Googles försök att stoppa ordet "ogooglebar" har bara lett till att ordet spridits ännu mer.

Språkrådet valde att ta bort ordet i stället för att ta strid mot Google - som ville ändra definition av ordet till att bara handla om att något inte går att söka fram i just deras sökmotorer.

Nu har ordet hamnat på allas läppar under tisdagen - och om folk fortsätter att använda det så finns det möjlighet att det hamnar i Svensak Akademiens ordlista, SAOL.

– Om det är så att det här ordet hamnar i allmänt bruk så kommer det att hamna i ordlistan. Och vi backar inte för Google, säger Englund.

Fler företag försöker påverka

Han berättar att det inte alls är ovanligt att företag försöker påverka ord som finns i SAOL.

– Det har hänt flera gånger att advokater hör av sig och vill att vi ska ändra eller ta bort saker. Men vi tar aldrig bort någonting. Det kan vara så att vi tar in ett förtydligande om att det finns ett varumärke med samma namn.

För att ett ord ska hamna i SAOL krävs det att det är allmänt använt i det levande svenska språket. Och Peter Englund tycker att ordet "ogooglebar" är intressant.

– Det pekar på ett fenomen som finns. För tio år sedan fanns det inga "ogooglebara" saker, men nu finns det. Och alla nya fenomen behöver ord. Det verkar som att det här fenomenet har hittat sitt ord, och det spelar ingen roll vad Google säger. De äger inte det svenska språket, säger han.

Ordet "googla" står med i SAOL med betydelsen "söka på nätet med hjälp av sökmotorn Google".

Ska spegla språkutvecklingen

• Språkrådet ansvarar för språkvården i Sverige.

• Rådet publicerar årligen en lista över så kallade nyord. Ett av syftena är att visa hur språkutvecklingen samspelar med samhället.

• På 2012 års nyordslista fanns ordet ogoogelbart med betydelsen "som inte går att hitta på webben med en sökmotor".

• Sedan listan publicerades i december 2012 har Google försökt påverka Språkrådets hantering av ordet. I måndags togs det bort från nyordslistan.

Källa: Språkrådet (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.