Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ledamöter återvänder till Akademien – efter krisen

Peter Englund. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kjell Espmark. Foto: TOMMY PEDERSEN
Ledamöterna lämnade arbetet i våras men har aldrig ansökt om formellt utträde. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till arbetet i Svenska Akademien.

Ledamöterna öppnade för comeback redan i somras – om Horace Engdahl avgick. Det kravet är nu släppt, uppger Peter Englund på sin blogg:

”Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna”, skriver han.

Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson tycker att beskedet är ”mycket goda nyheter.”

I början av april förra året meddelade tre ledamöter i Svenska Akademien – Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark – att de lämnar arbetet. Det blev början på en rad avhopp från den anrika institutionen. 

Tidigare har en ledamot suttit på livstid, men i samband med krisen i Svenska Akademien beslutade kungen att ändra stadgarna för att möjliggöra formella utträden. Klas Östergren var en av de som då hoppade av permanent.

Peter Englund och Kjell Espmark har däremot öppnat för att återvända – mot kravet att Horace Engdahl ska avgå. Ett krav som avfärdades av Engdahl.

Englund och Espmark återvänder till Akademien

Trots kravet bekräftar avhopparna nu att de återvänder till arbetet, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

”Under hösten har vi medverkat i återuppbyggnaden av Svenska Akademien och deltagit i flera viktiga beslut. Vi har nu nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien. Vi har därför beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet”, lyder ett gemensamt uttalande som har publicerats på Englunds blogg.

Expressen har varit i kontakt med Peter Englund som hänvisar till uttalandet på sin blogg. Där kommenterar han också kravet på att Horace Engdahl ska avgå:

”Läget är sådant att Akademiens bästa måste sättas före de personliga motsättningarna.”

Kjell Espmark utvecklar resonemanget för DN:

– Omsorgen om Akademiens återuppbyggnad måste gå före en enskild person. Och styrkeförhållandena inom Akademien har förändrats på avgörande sätt; enskilda ledamöter kan inte längre dominera. Det har man kunnat notera utifrån hur den starka majoriteten för Frostenson som förelåg i mars har krympt till bara två reservationer när man nu ett halvår senare antog resolutionen att hon ska lämna Akademien. 

 

https://www.instagram.com/p/Bsc3ZEShcFa/

Peter Englund: ”Sorligt debakel”

Den 20 november förra året skrev Peter Englund på sin blogg att han ”fortfarande sliter med frågan” om att återvända. Beslutet på torsdagen förklarar han dels med att stadgarna har moderniserats samt att ett antal ”goda inval” gjordes. 

I december valdes tre nya ledamöter in i Svenska Akademien och nu återstår bara två helt vakanta stolar, efter Jayne Svenungssons plötsliga besked att hoppa av samt Sara Stridsbergs beslut tidigare förra året. 

”Inte minst den nya stadgekommentaren är ett viktigt steg framåt i moderniseringen, och torde omöjliggöra en upprepning av 2018 års sorgliga debakel”, skriver Englund.

Inlägget fortsätter:

”Akademien står inför ett antal betydelsefulla avgöranden redan tidigt i vår, och jag hoppas kunna bidra till arbetet på att reformera Akademien och återuppbygga det förtroende som är den egentliga grunden för institutionens existens. Men jag hyser inga illusioner. Det kommer att bli ett svårt och långdraget göra.”

”Mycket goda nyheter”

Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson välkomnar att Englund och Espmark återvänder till arbetet. De ska börja delta igen från 17 januari.

”Det är naturligtvis mycket goda nyheter. Vi har jobbat hela hösten med återuppbyggnaden av Akademien och nu börjar det bära frukt. Vi ser med förtröstan fram mot det fortsatta arbetet i Akademien”, skriver Olsson i ett mejl till Expressen.

Beskedet kommer samtidigt som förhandlingarna mellan att nå en uppgörelse mellan Svenska Akademien och poeten Katarina Frostenson, som tillsammans med sin man Jean-Claude Arnault har varit i centrum för krisen.

Målet är att nå en lösning där Frostenson självmant lämnar institutionen och det har tidigare i veckan rapporterats att poeten kräver ett ekonomiskt stöd för att lämna sin stol.

LÄS MER: Frostenson kräver ersättning för att lämna Akademien