Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danius återvänder inte till Svenska Akademien

Peter Englund förtydligar nu att han inte planerar att återvända till Svenska Akademien.
Sara Danius ska återvända till Akademien, enligt Svenska dagbladet. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademien enligt SvD.
Svenska Akademien har under året skakats av inre strider. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter de nya turerna i Svenska Akademien – nu säger Fredrik Wersäll, riksmarskalk vid hovet, till Expressen att de följer utvecklingen mycket noggrant:

– Det förefaller som om Akademien är inne i en känslig situation. Med min nuvarande position vid hovet, så är det självklart så att kungen och vi som sysslar med de här frågorna följer utvecklingen väldigt noggrant. 

Under den oroliga våren valde flera ledamöter att lämna arbetet i Svenska Akademien.

På torsdagen rapporterade Svenska Dagbladet att flera tunga representanter – Kjell Espmark, Sara Danius och Peter Englund – nu väljer att återvända till Akademien för att återuppbygga verksamheten.

Men det är bara en del av sanningen. 

https://www.facebook.com/sara.danius/posts/10156605614011197?__xts__[0]=68.ARAPMpBihw_J0DcnXyMl451L2ebYnlNPyZNdrU_85q-AjyiJPcfGDoTuKsJpyKzbOOAcd3EXTKKlXbxrJj-krdMBu44SY8i6_-Ax-w3X5OtVnyadc82dBIcAFrkC6PRZwJfxJS8QQ-hf_pRvrfh0Q-Lg6o0F359H3dp1J4nHE79EE3BNUQufAkI&__tn__=-R

 

Peter Englund om sin roll i Svenska Akademien 

Nu väljer både Sara Danius och Peter Englund att förtydliga beskedet. 

I ett mejl till Expressen, och på sin Instagram, skriver Peter Englund under fredagsmorgonen:

"Ett litet förtydligande, med anledning av uppgifterna i gårdagens SvD: jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet och kommer ej delta i några sammankomster. Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen. Det är allt jag har att säga just nu."

https://www.instagram.com/p/BnIc7wvlXKm/?utm_source=ig_web_copy_link

Inte heller Sara Danius kommer att återvända permanent till Svenska Akademien. Det klargör hon själv i ett inlägg på sin Facebooksida under fredagen: "Igår kom ett besked i svenska medier om att jag har bestämt mig för att återvända till Svenska Akademien. Informationen är felaktig. För närvarande har jag inga planer i den vägen."

"Har ingenting att säga nu"

"Du står rakryggad, och du har många på din sida", skriver en av hennes följare. En annan skriver: "Det var på något sätt skönt att höra. Det blev orosmoln på himlen liksom." En tredje följare är tacksam: "Tack Sara! Jag undrade verkligen vad som stod på! Har sett Peter Englunds dementi också. Ge er inte!"

Frågan är nu hur akademiledamoten Kjell Espmark gör:

Under förmiddagen var Expressen i kontakt med en nära anhörig till honom, som sa:

– Han har ingenting att säga nu, det kommer kanske ett uttalande. 

Gemensamt uttalande

Senare under fredagen vidarebefordrade Peter Englund, i ett mejl till Sveriges Radios Ekot, ett gemensamt uttalande från Sara Danius, Kjell Espmark och honom själv:

”Det har i svenska medier framställts som att vi tre återvänder till arbetet i Svenska Akademien. Det är felaktigt. Vi kan möjligen – möjligen – delta i viktigare omröstningar”.

Fredrik Wersäll, riksmarskalk vid hovet och utnämnd av kungen, vill inte gå in i detalj på alla turer som varit kring Svenska Akademien – men säger:

– Det förefaller som om Akademien är inne i en känslig situation. Med min nuvarande position vid hovet, så är det självklart så att kungen och vi som sysslar med de här frågorna följer utvecklingen väldigt noggrannt. Men jag är inte beredd att ge några kommentarer alls.

Finns det en oro hos kungaparet?

– Det har kungen gett uttryck sedan tidigare, att han är orolig för utvecklingen generellt sätt. Men frågan är inne i ett skede där jag tror att vi ska avstå från några kommentarer överhuvudtaget.